TikTok generacije za volanima ugrožavaju živote: Građani u strahu prelaze cestu, ali i hodaju trotoarom (VIDEO)

Vijesti 15. mar 202419:24 0 komentara
N1

Samo u proteklih sedam dana čak 37 vozača bez položenog vozačkog ispita isključeno je iz saobraćaja. Građani se pitaju koliko ih je još takvih za volanom? Prije dva dana maloljetni vozač napravio je ovu kobnu saobraćajnu nesreću. Četiri osobe povrijeđene. U prethodnih sedam dana povrijeđeno 20 osoba. Građani u strahu prelaze cestu, ali i hodaju trotoarom.

“To su TikTok generacije, generacije izazova društvenih mreža bez da su svjesni da saobraćaj nije TikTok ili igrica. Vozačima početnicima jednostavno ne možemo dozvoliti da koriste vozila koja su preko 100-200 konjskih snaga, da im se ograniči i brzina i vrijeme kretanja i da ne mogu upravljati pod uslovima pod kojima rade”, rekao je Mirza Sarajlić, saobraćajni stručnjak.

Vozilima upravljaju maloljetnici, ali i stariji bez vozačke dozvole sa neplaćenim kaznama. Jedan Sarajlija tako duguje više od 260 hiljada maraka. U KS, prema podacima BIHAMK-a za 2022. godinu desilo se više od osam hiljada nesreća. U poređenju sa drugim kantonima sarajevski prednjači po broju nesreća. Jedan od razloga je i mnogo veći broj vozila.

“Što se tiče višestrukih povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja od njih smo mi u ova dva mjeseca oduzeli privremeno 40 motornih vozila. Primarno je riječ o upravljanju vozila prije sticanja prava, bez položenog ispita dakle, zatim upravljanje pod dejstvom alkohola”, rekla je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Podaci pokazuju smanjenje broja saobraćajnih nesreća u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu. Građani imaju drugačiji dojam.

Opširnije donosi Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!