Tobdžija Smail Krivić neće večeras pucati iz topa sa Žute tabije

Vijesti 12. apr 202115:31 > 15:37 0 komentara
Općina Stari Grad Sarajevo

Nakon 24 godine vjerne službe, tobdžija Smail Krivić neće večeras u akšam biti na Žutoj tabiji i pucnjem iz topa najaviti dolazak mjeseca ramazana. Korona virus je Smaila onemogućio u tome i prinuđen je početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Smail se uspješno oporavlja i očekuje da se vrati svom najdražem poslu krajem mjeseca ramazana. Nakon vijesti da je Smail bolestan i da ovaj ramazan neće početi na Žutoj tabiji, načelnik Hadžibajrić uputio mu je poklone i poželio što brži oporavak.

Nakon 12 dana borbe sa koronom, za koje kaže da su mu bili među najtežim u životu, te da nije mogao ni jesti, ni piti, Smail kaže da se sada osjeća bolje i oporavlja.

“Neću pucati večeras iz topa na Žutoj tabiji, a pucao sam od ’97. godine, kad je počelo. Ako Allah bude dao zdravlja malo kasnije ću se pridružiti, pa makar u zadnjoj trećini ramazana. Za mene je ta čast da svaku noć pucam iz topa nešto posebno i ne može se opisati,” ispričao je Smail. “Hvala Bogu, sada sam dobro. Nisam ni jeo, ni pio. Primio sam dosta antibiotika i injekcija u stomak i ide nabolje. Pomogao mi je prijatelj, pulmolog i bio uz mene kad sam bio bolestan,” dodao je.

Općina Stari Grad Sarajevo

“Ovaj čin načelnika Hadžibajrića… da mi dođete u posjetu u njegovo ime i donesete poklone, to mi znači više nego ova kuća, vjerujte. Hvala Bogu ja imam sve što mi treba, ali ovaj znak pažnje to je zaista nešto veliko, da znate da se neko brine o vama. To ljudima sada nedostaje, pažnja i briga i da smo svi tu jedni za druge,” poručio je na kraju Smail.

Hadžibajrić posjetio i stogodišnjake iz ove općine

Načelnik Hadžibajrić je krajem prošle sedmice posjetio i stogodišnjake iz ove općine Ajku Poljak (107) i Fadilu Ramić (100), te im uručio poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

“Svim vjernicima želim da ih prati dobro zdravlje, posebno tokom ramazana, a Smailu želim da se što brže oporavi i vrati na Žutu tabiju jer on je jedan od simbola ramazana u našem gradu. Rastužila me vijest da je bolestan i da ga u akšam nećemo vidjeti na Žutoj tabiji, ali siguran sam da će naći snage da se oporavi i vrati svom najdražem zadatku,” poručio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da je ramazan prilika kada trebamo pokazati svoje najbolje vrline, biti darežljivi i suosjećati s drugima, te da u vrijeme kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa više nego ikada moramo biti spremni da pomognemo drugima i pružimo im ruku u teškim trenucima.

Posljednje 23 godine za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu zadužen Smail Krivić. Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, postao je tako ramazanska atrakcija u našem gradu. Obučen u narodnu nošnju, s fesom na glavi, uvijek je privlačio pažnju posjetilaca, a među njima i turista iz svih dijelova svijeta.

Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan, koji je blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao, jer je u njemu počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!