Tomašević: Svaki razuman čovjek će razlikovati geste Stanivukovića i Kovačevića

Vijesti 18. apr 202220:44 0 komentara
N1

Gost Dana uživo povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa bio je monjsinjor Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Zbog rata u Ukrajini, pandemije Covid-19, nasilja na svetoj zemlji u Jerusalemu, ističe da su mnoga iskušenja zahvatila čovjeka i čovječanstvo ali da se ljubavlju može sve pobijediti.

“Ne znamo dovoljno cijeniti i biti zahvalni. Kada govorimo o tenzijama u Jerusalemu znamo iz našeg iskustva i proživjeli smo ratno vrijeme. Ja mislim da rat ne možemo nikome poželjeti. To je niezmjerno zlo. Strašno je teško nakon rata sve početi. Govorimo o tisućama izbjeglica i nesretnim iskustvima. Ne moramo o tome ni pomišljati. Nauk crkve je da budemo graditelji mira. Moramo dati svoj doprinos u izgradnji mira. Taj mir kreće iz čovjekova srca”, kaže Tomašević.

Kaže da je i komunizam mislio da je najsavršeniji sistem kao i danas demokratija. Čovjek je sklon zlu ali mora težiti bolje.

“Uvijek je bilo ratova. Čovjek napraduje i ima veću razornu moć. Govori se o nuklearnom oružju. Naša zadaća je da ta sredstva usmjerimo da pomgnemo ljudima. Ja sam prebolio koronu i muslimani i pravoslavni, komšije, su pomagali. Oni koji su blizu vas da vam pokažu blizinu. Mi u BiH imamo razne utjecaje, ali moja radost zavisi od drugih. Mi moramo iznova učiti da ona sredstva sposobnosti koja imamo, da ih stavljamo na raspolaganju drugima”, ističe Tomašević.

Podsjeća da čovjek nije stvoren da bi živio samo na ovom svojetu. Umrijet će sigurno i ide uu Nebesko carstvo. Ima samo jedan život i mora ga iskoriti u dobru. Kada umre, nema povratka.

“Ispalti se činiti dobro, zato kada legnem, ja mirno spavam, i to se ne može ničim platiti. Ko čini zlo, ima nemir u sebi. Uskrs je najveća naša svetkovina”, kaže Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora je iznio na FB profilu stavove koji su govor mržnje prema katolicima, s druge strane, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković se nakon 36 godina pojavio kao gost na uskršnjoj misi.

“Znamo šta se dešavalo u ratu u Prijedoru i nepravde koje nisu ispravljenje. To je sol na ranu tim ljudima. Hajmo probati ispraviti nepravde. Svaki razuman čovjek će razlikovati tu gestu. Gradonačelnik Banjaluke je napravio gestu koja znači tim ljudima. Naši građani su dio nas. Oni koji su negdje većina se trebaju truditi da ne zloupotrebljavaju to”, zaključio je monsinjor Tomašević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!