Tone smeća na Drini kod Višegrada: “Otpad dolazi iz tri države” (FOTO + VIDEO)

N1/ F.Z.

Na godišnjem nivou, količina otpada koji se izvadi iz jezera HE Višegrad je od 6.000 do 8.000 metara kubnih.

Plastične boce, autogume, burad, drveće, dijelovi automobila i još mnogo različitog otpada, svakodnevno pluta na Drinskom jezeru kod Višegrada.

Za sada, jedino radnici preduzeća “HE na Drini” tokom 11 mjeseci u godini čiste otpad koji dolazi iz nekoliko opština, upozorava Darko Frganja, iz preduzeća “HE Višegrad”.

Problem plutajućeg otpada, kako navodi, datira od samog početka rada HE, odnosno, unazad 30 godina.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1/ F.Z.
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Otpad dolazi iz tri države i sami ne možemo riješiti taj problem. U narednom periodu nastojimo izvući otpad. Oformili smo posebnu službu koja učestvuje u izvlačenju što nam stvara dodatne troškove. Prije desetak godina kupljeno je multifunkcionalno vozilo koje ga izvlači. Sami ovo ne možemo riješiti“, kaže Frganja.

Neophodno je, upozorava, uticati na svijest ljudi, kako bi se ovom problemu stalo u kraj.

“Ova rijeka je lijepa, ali to će se izgubiti ovakvim pristupom”, naglašava.

Na godišnjem nivou izvuče se između šest i osam hiljada kubnih metara otpada.

Molimo sve uzvodno rijekom Drinom da vode računa da se ne baca ovaj otpad u rijeku kako se ne bismo susretali s ovim problemom“, apeluje Frganja.

U prethodnom periodu, prije kovida, 2019. godine, održano je nekoliko sastanaka, na kojima je trebalo d abudu iznađena rješenja. Najprije u Višegradu, a poslije toga u Crnoj Gori. No, bez rezultata.

“Formirane su i komisije koje bi snimale stanje. Do danas, to je to. Ništa značanije”, ocjenjuje.

Rješenje bi, kako kaže, mogla da bude regionalna deoponija koja će biti uređena po ekološkim standardima. Međutim, kako su za to potrebna velika novčana sredstva, VIšegrad bez ostalih ne može riješiti taj problem. Drugo moguće rješenje je da svaka opština postavi lančanice na rijekama.

“Najproblematičniji period za plutajući otpad je kiša i topljenje snijega, a ogromne količine otpada ugrožavaju čitav eko sistem”, upozorava Frganja.

Svoj put do Višegrada otpad pronalazi plutajući rijekom Lim iz Srbije, te Drinom iz Crne Gore, Foče i Goražda. Stoga, nije ovo samo problem Višegrada, već tri države, koji je odavno trebalo da alarmira na preduzimanje konkretnih aktivnosti radi pronalaska rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!