Toplotni val koji hara Evropom stiže u BiH: “U hladu će biti 40 stepeni”

Vijesti 19. jul 202218:47 > 22:27 0 komentara
Prvi dna ljeta u Sarajevu
Faruk Zametica/N1

Požari, temperaturni rekordi bilježe se širom starog kontinenta. Klimatske promjene uzimaju danak, kažu stručnjaci. Na pirinejskom poluotoku je 1.000 mrtvih zbog vrućina. Ovaj toplotni val je jedan od najintenzivnijih i najjačih do sada. Ovih dana, stiže i u Bosnu i Hercegovinu.

Dekan PMF-a Banajluka Goran Trbić koji je bio dio tima koji je radio Strategiju BiH za borbu protiv klimatskih promjena, kaže kako je izvorište vala sa sjevera Afrike i Sahare.

“Očekuje se njegovo širenje na Zapadni Balkan i BiH. Temperature u hladu će biti i do 40 stepeni”, rekao je Trbić za N1.

Nedavno je izjavio i kako smo “ubili proljeće”.

“Jako je kratko proljeće i jako kratka jesen. Imamo brze prelaze između ljeta u zimu i obratno. U našim prostorima juni je topliji za tri stepena u odnosu na prosjek. Ovakav toplotni talas bez padavina uslovljava atmosferske i zemljišne suše. Povećavaju se od pojave i širenja šumskih požara. Tek je polovina ljeta, a dosta naselja imaju problema s vodosnabdijevanjem. To su problemi koje vuku klimatske promjene”, rekao je Trbić.

Upozorava da nakon sušnog ljeta može doći do jakih padavina najesen, što uzrokuje poplave.

“Prošle godine u septembru poslije toplog ljeta došao je hladan talas, uslovio intenzivne padavine i uzrokovao poplave u slivu rijeke Željeznice”, podsjetio je.

Ipak, smatra da još ima spasa za planetu i klimu.

“Koncentracija CO2 je i dalje raste, za 50 puta je veća nego što je bila 90-ih godina prošlog vijeka. cijeli svijet mora smanjiti koncentracije CO2 da bi uslovili stabilizaciju temperaturu, a samim tim i klimatske ekstreme. U protivnom rast će još temperatura, a čeka nas neizvjesna budućnost jer klimatski ekstremni biti izraženiji. Nemamo alternativu. Moramo preći na alternativne izvore energije. Vjerujem u zdrav razum čovječanstva”, poručio je Trbić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!