Torvill i Dean opet u Zetri nakon 40 godina: Ovo je nadrealno, nismo znali da ćemo pričati o Boleru svih ovih godina

Vijesti 14. feb 202410:18 0 komentara
GEORGES BENDRIHEM / AFP/Sarajevo 1984

Umjetnički klizači Jayne Torvill i Christopher Dean najavili su na 40. godišnjicu svog nastupa u Sarajevu, gdje su na XIV Zimskim olimpijskim igrama fenomenalnim nastupom osvojili zlatnu medalju, da će iduće godine biti posljednji put da plešu zajedno. Par se vratio u Sarajevo, grad u kojem su otplesali Bolero na ledu sportske dvorane Zetra, kako bi obilježili jubilarnu godišnjicu tog nastupa.

U priči o proslavljenim klizačima koju donosi BBC, ističe se kako će se njihov zadnji nastup desiti u sklopu britanske turneje 2025. godine.

Torvill je za BBC rekao kako je ta turneja “proslava naših karijera”.

28-dnevna oproštajna turneja dua iz Nottinghama, pod nazivom Torvill & Dean: Our Last Dance, uključivat će dva i datuma u njihovom rodnom gradu.

65-godišnji veteran u umjetničkom klizanju ističe: “Osjećali smo da je to ispravno jer je 2025. naša 50. godina zajedničkog klizanja“.

“Čak i kad to izgovorim, zvuči dugo. Mislim da je pravo vrijeme da odradimo našu posljednju slavljeničku turneju po zemlji, ali posebno u Nottinghamu. Bit će puno nostalgije… jako smo uzbuđeni zbog toga”, dodao je.

Ali, izvedba Bolera za Valentinovo 1984. u Sarajevu učinila je ovaj par klizačima s najvećim brojem bodova svih vremena koji se dodjeljuju za jedan performans.

Suci su im dali desetak savršenih šestica i šest ocjena 5,9, što je uključivalo ocjene 6,0 za umjetnički dojam od svakog suca pojedinačno.

Slavni klizački par obilježava godišnjicu povratkom u Sarajevo. Dobrodošlicu im je poželjela gradonačelnica Benjamina Karić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

U našem glavnom gradu će posjetiti originalno Olimpijsko selo, a trebali bi izvesti adaptaciju plesa za koji su osvojili zlato, zajedno s 20 domaćih klizača, na međunarodnom natjecanju u umjetničkom klizanju Sarajevo Open pred publikom od 9000 ljudi.

Torvill je u emotivnoj izjavi za BBC kazala da kada je 40 godina kasnije ušetala u središte Olimpijske dvorane Zetra – izvorno klizalište koje je bilo uništeno tokom rata u BiH, ali je zgrada za koncerte ponovno izgrađena na istom mjestu – to joj je vratilo sjećanja.

Ovo je nadrealno – ovdje smo zauzeli naše pozicije za Bolero 1984. Stajali smo na istom mjestu, mogli smo vidjeti gdje su bili suci, a gdje su naši roditelji. Nismo znali da ćemo pričati o Boleru svih ovih godina”, kazala je.

ELVIS BARUKCIC / AFP
MARTTI KAINULAINEN / EPU / AFP

Dean je dodao da se sjeća kako se “probudio” uz povike publike nakon njihovog nastupa, rekavši da se tad “desio taj trenutak kada smo shvatili da smo pobijedili”.

Kada su trijumfirali u Sarajevu već su bili međunarodne zvijezde, osvojili su britanska, europska i svjetska prvenstva.

Počasni doček u rodnom Notthinghamu nakon trijumfa u Sarajevu

Ali, pobjeda na Zimskim olimpijskim igrama izazvala je veliko slavlje u njihovom rodnom gradu Nottinghamu, a hiljade su se okupile na Staroj tržnici kako bi im poželjeli dobrodošlicu kući.

Područje izvan Nacionalnog ledenog centra od tada je nazvano Trg Bolero u njihovu čast.

Prije deset godina, na 30. obljetnicu 2014., Torvill i Dean rekreirali su svoj nastup koji je osvojio zlatnu medalju kako bi obilježili tu prigodu. Tim povodom ovaj par je rekao da je “uzbudljivo” dobiti priliku da nakon 30 godina ponove svoju poznatu Bolero rutinu.

Inspiracija novim generacijama

Katie Kirby, trenerica klizanja u Nottinghamu, rekla je da su je Torvill i Dean inspirirali da počne klizati kad je bila dijete.

“Njihov nastup bio je tako inovativan i ispred svog vremena – mogli ste vidjeti ljepotu i umjetnost klizanja u tom nastupu. Toliko su puno učinili za sport. Čak i sada, svi moji klizači su vidjeli Bolero i znaju sve o njemu”, dodala je.

Inspiracija su i mladim nadama u Bosni i Hercegovini, s kojima ovih dana dijele svoje umijeće na ledu.

Odustali od karijera kako bi postali klizači

Torvill, koja je radila kao službenica osiguranja, i Dean, bivši policajac, odustali su od svojih karijera kako bi klizali zajedno puno radno vrijeme.

Iste godine kada se desila njihova velika pobjeda u Sarajevu, proglašeni su zajedničkom sportskom osobom godine na ceremoniji BBC-ja.

Desetljeće kasnije osvojili su brončanu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Lillehammeru 1994. godine.

Njihova posljednja turneja trebala bi započeti u Londonu u aprilu 2025., a završiti u Glasgowu sljedećeg mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!