Tragedija koja se (nije) mogla izbjeći: Sve oči uprte u Sarajevogas

Vijesti 16. jan 202419:07 0 komentara

Dan nakon tragedije na Palama, još jedna nesreća potresla je javnost. 27-godišnji mladić poginuo je u eksploziji plina u Binježevu. Eksplozija se dogodila sinoć u porodičnoj kući, a povrijeđeni su i roditelji stradalog mladića. Mještani naselja uznemireni. Oglasili se i iz Sarajevogasa.

Traje utvrđivanje da li je do strašne eksplozije došlo zbog unutrašnje ili vanjske instalacije plina. Tri sprata kuće uništena u potpunosti. Usljed eksplozije krov je oštećen, a na cesti su cigle.

Za stradalog dvadesetsedmogodišnjaka komšije imaju samo lijepe riječi. Svi su u stanju šoka.

“Jako su to čestiti ljudi, žao mi je kao da je moje dijete. Nije niko sa njima imao nikakvih problema, živjeli svoj život. Sredili su sebi, napravili ugođaj za život i evo, desi se ovo”, priča Safet Zec.

”Ni bomba u ratu nije onako pucala kao što je ovo puklo”, dodaje Zec.

Jačina eksplozije je bila tolika da su je osjetili građani koji žive 500-600 metara od ove lokacije. Kažu nisu u tim trenucima znali šta se dešava. Oni koji su bili bliže pričaju da su osjetili neku vrstu vibracije i da takvo nešto nisu nikada doživjeli.

Komšije govore da su ranije pozivali nadležne zbog toga što su u naselju osjetili miris plina. Na to ukazuje i opozicioni vijećnik.

“Dobio sam informaciju kada sam stigao sinoć na lice mjesta da su se žalili ova porodica, koja je stradala, da curi plin. To se dešavalo sedam dana ranije. Vjerovatno niko nije poduzeo ništa… mislim da je neophodno da se izvrši sanacija i promijene cijevi, kako se ne bi dešavale tragedije na ovom dijelu. Stavljam se na raspolaganje istražnim organima da dostavim slike i video snimke šta se sve dešavalo na ovom dijelu puta”, poručuje Admir Mujanović, samostalni vijećnik u Općini Hadžići.

Timovi Sarajevogasa od jutarnjih sati učestvuju u uviđaju. Tvrde da ih mještani, kao ni porodica stradalog, nisu upozoravali na probleme, te da prilikom zadnje kontrole u junu 2023. godine nisu zabilježena curenja gasa.

“Porodica Delija u čijem se stambenom objektu nažalost desila eksplozija, u posljednjih deset dana, kao ni posljednjih šest mjeseci se nije žalila na curenje gasa niti su uputili bilo kakvu prijavu. Od kada je puštena u pogon ova dionica distributivne gasne mreže, ekipe Sarajevogasa su vršile redovne kontole prema planu održavanja”, saošteno je iz Sarajevogasa.

Nakon ovog slučaja nikome u naselju Binježevo nije svejedno. Traju kontrole plinskih instalacija.

Jedan od mještana Sadik Tufekčija kaže da problem sa Sarajevogasom ima od 2001. godine. U njegovom posjedu je, tvrdi, bespravno izgrađena mjerna stanica za plin. I to, smatra on, govori o tome kako se postupa u ovom naselju.

“Nakon mog insistiranja da se ukloni ta mjerna stanica ili da se izmjesti ili adekvatno zbrine dobio sam poruku da su dobili građevinsku dozvolu, da će pristupiti izmještanju za 5-10 dana. To nikada nije urađeno. Evo više od 20 godina”, ističe Sadik Tufekčija.

U eksploziji je ugašen jedan život. Čelnici Općine poručuju kako će pomoći porodici. Otac stradalog je teško povrijeđen, a majka je zadobila lakše tjelesne povrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!