Tragedija na Širokači: Ministar Katica tvrdi da se ovakvi slučajevi teško mogu prevenirati

Vijesti 28. jun 202420:44 1 komentar

Tragedija u sarajevskom naselju Širokoča. Tri osobe su preminule u požaru u porodičnoj kući. Dok policija i istražni organi još ne objavljuju službeni uzrok ove tragedije, neslužbeno se doznaje kako je riječ o porodičnoj svađi.

Nekoliko pucnjeva, vrisak i, na kraju, eksplozija koja je odnijela tri života i uništila jednu porodičnu kuću. Žitelji u nevjerici.

Sigurno nismo sigurni. Jer poslije svih dešavanja koja su se dogodila kako u gradu, tako i u državi, sve što se dešava… Mislim da ni društvo ni sistem ne radi dovoljno da se osjećamo sigurno“, kaže jedan od sugrađana.

Nadležni i dalje istražuju uzrok ove tragedije, zbog čega ne objavljuju više detalja.

Nakon što je noćas kasno požar ugašen, lokaciju su nastavili osiguravati policijski službenici Uprave policije MUP-a KS do jutros kada je počeo uviđaj kojim rukovodi kantonalna tužiteljica“, kazala je Mersiha Novalić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Iz Tužilaštva ne daju mnogo informacija.

O uzroku smrti Tužilaštvo KS još ne može govoriti, sve dok se provedu potrebne uviđajne i potrebne radnje dokazivanja“, navodi Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Ugljenisana tijela usporavaju i identifikaciju. No, članovi porodice potvrdili su da se radi o dvojici braće i supruzi jednog od njih. Svemu je prethodio porodični sukob.

On je govorio, imam i snimke, da će zapaliti kuću, da će ovo, da će ono…(…) Bila je tuča. Oni su se potukli, dvojica braće. Bila sam i ja tu. Almir je završio u bolnici, na aparatima i onda je došao i rekao ovoj snahi što je ovdje živjela – vidite šta ste mi uradili. Ona mu je samo na to rekla: nismo mi, to je tvoja žena jer si nju slušao“, kaže sestra stradalih, Sehija Česir.

Sa svime su bile upoznate i pojedine komšije. Sinoć su, kažu, svjedočili svojevrsnoj talačkoj krizi, s kojom se policija nije uspjela izboriti.

“Prije godinu dana oni su imali problem između sebe. Onda su ovog starijeg toliko istukli da nije mogao hodati. Izgubio je i oko. I onda je on rekao kad je bio na liječenju da to još nije završeno. Biće nastavak”, kaže jedan od njih.

Prema riječima komšija, jedan od braće je pucao drugom u noge, te prijetio aktiviranjem bombe.

Nakon toga je uslijedila i eksplozija. Resorni ministar Admir Katica kaže da se izolovani slučajevi poput ovog teško mogu prevenirati.

Preventivne radnje preduzimamo na cijelom području Kantona Sarajevo, posebno racije. Kontrolisali smo preko 200 objekata u posljednjih pet mjeseci, 124 vozila oduzeli, mnoštvo vatrenog oružja, eksplozivnih naprava“, pojašnjava.

Zabrinuti su i psiholozi. Izostanak brige o mentalnom zdravlju karika je koja bi mogla, ako ne spriječiti, onda barem ovakve ishode svesti na najmanju moguću mjeru. Nesposobnost prepoznavanja vlastitih osjećaja, a samim tim neadekvatno ispoljavanje i kontrolisanje, dovodi do zaključka da smo emocionalno bolesni.

Imamo pravo i da budemo ljuti, čak i da mrzimo, ali nemamo pravo da se ponašamo tako kako se ponašamo. Odakle meni pravo da ubijem nekoga ili na bilo koji način povrijedim. Mogli bismo sistematski rješavati kada bismo uveli jedan predmet koji se bavi emocijama u obrazovni sistem“, smatra psihoterapeutkinja Vahida Đedović.

I to, kaže naša sagovornica, ne bi bilo teško jer bi to mogli da rade i pedagozi. Međutim, gubljenje vremena na administrativne poslove, umjesto onoga za šta su specijalizovani, udaljava od ove namjere. Osim toga, podsjetimo i na to da na nivou BiH još nema zakona o djelatnosti psihologa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare