Traje razmjena talaca između Hamasa i Izraela, u Gazu stigla humanitarna pomoć

Vijesti 24. nov 202318:49 0 komentara
CNN

Hamas je oslobodio više od 20 talaca nakon stupanja na snagu dugo očekivanog četverodnevnog primirja. Počelo je i oslobađanje Palestinaca. Izrael bi trebao osloboditi 150 žena i tinejdžera. U Gazu je stigala i nova pošiljka humanitarne pomoći. Obje strane upozoravaju da je rat daleko od kraja.

Trenutak kojeg su brojne porodice čekale. Posredovanje Egipta rezultiralo je oslobađanjem 13 izraelaca, 10 tajlanđana i jednog filipinca, među kojima su žene i djeca, koje je držao Hamas.

“Već znamo da se Jarden danas neće vratiti. Ali dobro je biti zajedno, grliti se i držati nadu da će možda ona biti ta koja će doći sutra. Zaista smo optimistični i nadamo se da će obje strane poštovati dogovoreno. Samo ih želimo vidjeti kući”, kaže Liri Roman, Izrael.

A palestinski zatvorenici puštaju se iz izraelskog zatvora.

“Prošla su ova tri dana, ali je protekla noć bila duža, najteža noć, nisam spavala, do sada. Imam rupu u srcu”, kaže Fida Abu Maria, majka.

“Čekamo ovdje, nadamo se da će se ovo dobro završiti i nadamo se da će svi biti oslobođeni”, kaže Yusif Abu Maria, otac.

Raseljeni su krenuli ka svojim domovima, kako na jugu tako I na sjeveru Gaze. Žele provjeriti imovinu I potražiti članove porodica. Na jugu je 2 poginulo, a 11 ranjeno. Izraelski tenkovi privremeno su napustili sjever Gaze. Ali, iz vojske upozoravaju Palestince da se ne kreću ka ovom dijelu.

“Bili smo zaglavljeni 46 dana na egipatskoj strani. Hvala Bogu, danas smo ušli, osJećamo neopisivu radost. Nedostaju nam porodica i voljeni – imamo djecu, žene u Gazi, vratili smo se i nadamo se da ćemo se svi okupiti i da će se rat završiti”, rekao je Basil Helles, Palestina.

“Humanitarna pauza je privremena. Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje na sjever. Zbog vaše sigurnosti morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu”, dodao je Avichay Adraee, IDF.

Oko 200 kamiona pomoći ušlo je u Gazu preko graničnog prelaza Rafah. 180 hiljada litara goriva biće isporučeno za vrijeme primirja.

“Ujedinjene nacije mogu potvrditi da dok govorim, kamioni sa humanitarnim zalihama nastavljaju prelaziti u Gazu, preko prelaza Rafah. Nadamo se da će sporazum između Izraela i Hamasa koji se sada primjenjuje donijeti predah za narod Gaze i Izraela, kao i olakšanje taocima i zatočenicima koji će biti oslobođeni, kao i njihovim porodicama”, kaže Jens Larke, OCHA.

Izraelska policija sedmu sedmicu zaredom primjenjuje stroga ograničenja vjernicima za ulazak u džamiju Al-Aqsa. Istovremeno, racije za Zapadnoj obali traju, a raste i zabrinutost u Libanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!