Traka preko usta novinara, olovka za političare

Vijesti 14. mar 202310:58 1 komentar
N1

Počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici “pretresati” i Nacrt izmjena Krivičnog zakonika koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede. Zakonsko rješenje koje je u fokusu medijske javnosti već danima podijelilo je medijsku zajednicu, a unijelo je i dodatni razdor između političkih predstavnika i novinara.

U trenucima početka redovne sjednice pred Narodnom skupštinom RS okupilo se više medijskih radnika koji su lijepljenjem trake preko usta i ostavljanjem olovke ispred Narodne skupštine poručili da se predloženim nacrtom novinarstvo guši. Od poslanika su još jednom zatražili da Vladi Republike Srpske vrati predloženi nacrt.

N1
N1

“Došli smo ovdje da još jednom uputimo apel narodnim poslanicima da vrate predlagaču Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, da kažu i da glasaju po svojoj savjesti svako od njih, a ne po stranačkoj pripadnosti bude protiv ovakvog nacrta zakona”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka ističući da su novinari političarima ostavili olovke da pišu po svojoj mjeri nakon usvajanja zakona.

“Milorad Dodik ide stopama Slobodana Miloševića”

“Pisanje vijesti biće nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži i zato im ostavljamo danass ove olovke da svaki od njih koji podigne ruku za ovakav nacrt zakona neka počne da se bavi i novinarstvom mislim da je besmisleno više ubjeđivati zbog čega ovo radimo”, rekao je on ističući da će medijski radnici javno objavljivati imena narodnih poslanika koji podrže tekst nacrta sa kojim, kako je ranije istakao, ni premijer nije saglasan.

U Banjaluci u subotu LGBT osobe pružaju podršku novinarima i aktivistima

Takav nacrt, ponovio je Vukelić značiće gušenje slobode govora, opasnost i po građane koji će moći biti procesuirani zbog izrečenog čak i na privatnim druženjima i zbog čega će im prijetiti novčane kazne u visini i do 150 hiljada maraka.

“Težnja svakog društva je da se razvija i da napreduje, a mi sa ovakvim nacrtom zakona idemo samo korak unazad što je poraz čitavog društva”, rekao je Vladimir Šušak, novinar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare