Transparency International upozorava: U zadnji čas izmijenjene bitne odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Vijesti 08. mar 202412:06 0 komentara
F.Z./N1

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) pozdravlja usvajanje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa BiH koji predstavlja važan mehanizam prevencije korupcije.

Usvajanje ovog zakona kao i druge antikorupcijske reforme vladajuće strukture su godinama opstruisale a BiH je za to vrijeme postala druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije, saopćeno je iz TIBiH.

Kako iz ove organizacije navode, Zakon donosi brojna kvalitativna poboljšanja, poput uspostave nezavisne Komisije koja će zamijeniti dosadašnji politički način donošenja odluka o sukobu interesa, kao i osnivanja javnog registra imovine državnih funkcionera.

TIBiH, istovremeno, upozorava da su u posljednji čas izmijenjene bitne odredbe ovog zakona koje su eksplicitno predviđale obavezu svim institucijama u BiH da Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa dostavljaju podatke o imovini, što je neophodno za kontrolu tačnosti informacija koju funkcioneri navode u imovinskim kartonima.

– Umjesto toga, u usvojenoj verziji okvirno se naglašava da će institucije sarađivati, čime se ponovo ostavlja prostor za eventualne opstrukcije ovog mehanizma kontrole imovine javnih funkcionera – upozoravaju iz TIBiH.

Nadalje podsjećaju kako je Vijeće ministara BiH nedavno na isti način oslabilo izmjene Zakona o VSTV-u, zbog čega su reagovali i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija, uključujući i EU.

– Također, način odlučivanja u Komisiji o razrješenju funkcionera, koji predviđa konsenzus svih članova, odnosno dvotrećinsku većinu, u praksi može dovesti do toga da se sankcije koje predviđaju razrješenje ili ostavku ne budu uopšte izricale – navodi se.

TIBiH ističe kako to nije ekvivalentno načinu na koji odluke donose druge institucije na državnom nivou.

– Zakon većinom zadržava postojeća ograničenja u pogledu obavljanja višestrukih funkcija i finansiranja privatnih preduzeća koja vode javni funkcioneri i članovi njihovih porodica. Prag dozvoljenih prihoda iz budžeta za udruženja građana koja vode funkcioneri povećan je sa sadašnjih deset na dvadeset hiljada, odnosno sa 50.000 na 70.000 za sportska udruženja – navodi se u saopćenju.

TIBiH smatra potpuno neprihvatljivim da se zakoni, posebno oni od velike važnosti za sprečavanje korupcije, ali i za dalji napredak BiH u procesu EU integracija, donose u potpunoj suprotnosti sa propisima koji regulišu usvajanje zakona.

– Treba istaći da je cijeli proces tekao mimo elementarnih međunarodnih standarda kao što su provođenje konsultacija, izrada procjene uticaja propisa i bazične transparentnosti procesa kroz van-institucuonalne aranžmane, što je imanentno autoritarnim režimima, a nikako zemlji koja treba početi pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom – navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!