Traži se zabrana geoloških istraživanja u Jezeru, mještani strahuju od zagađenja

Vijesti 20. okt 202219:36 1 komentar

Nakon Petrova i lokalni parlament Jezera traži zabranu geoloških istraživanja na svojom teritorija. Odluka je usvojena jednoglasno, a traži se prekid istraživanja minerala koje provodi tvrtka, koja je prethodno otjerana i s Ozrena.

Jednoglasno, svih 13 odbornika lokalnog parlamenta u Jezeru podržali su zaključke kojima se od Ministarstva energetike i rudarstva traži prekid geoloških istraživanja na teritoriji opštine. Uz obrazloženje da moraju biti uz građane traže odlazak firme koja vrši istraživanja zbog kojih mještani strahuju od zagađenja.

“Pa normalno da šteti, jer ova naša rijeka Pliva ja mislim da je jedina na svijetu koja je čista i zdrava ima i lipljana i pastrmke”, rekao je Janko Aleksić.

Odlazak firme Lykos Balkan Metals odnosno SNK Metali koja vrši istraživanja traži se i zbog štete koju čine lokalnoj infrastrukturi, pa i mostovima koje su mještani gradili od sopstvenih sredstava.

Dva mosta sa nosivošću od 12 tona u centru opštine Jezero iznad njenog bisera, a na njima kamioni iznad 30 tona. To su, između ostalih, osnovne žalbe mještana na radove koji se vrše u okkviru geoloških istraživanja na teritoriji opštine, a koji po tvrdnjama mještana ozbiljno ugrožavaju saobraćajnu infrastrukturu.

Iako iz ove firme navode kako će po završetku posla sve vratiti u prvobitno stanje mještani nisu uvjereni.

“Svi smo zabrinuti, evo ljudima gore i sad pada kamenje po kućama. – Jeste li vi imali neki problem možda i zbog tih teških mašina koje prolaze? – Ja lično nisam jer moja ulica ne vodi tuda, ali prolazim tamo i tamo su haos napravili, vidim da je blato“, kaže  Mira Dereta.

Navode o ugrožavanju infrastrukture Jezera iz firme koja radi istraživanja demantovali su tvrdnjama o ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu. Osim ugrožavanja mostova i puteva, mještane više brine moguće zagađenje životne sredine bušenjima koja se vrše.

“To bi trebalo prerasti na neki nivo rasprave i u skupštinama drugih opština u kojima se vrše ova istraživanja. Suština ovog svega je da se u potpunosti obustave geološka istraživanja u sve tri opštine, a ne samo u jednoj opštini”, rekao je Josip Pedljo iz Hrvatskog društva “Sinjakovo” majdan.

Iz firme SNK Metali još juče su za N1 tvrdili kako nikakva opasnost po životnu sredinu ne postoji, te kako sve rade po najvišim standardima. Iako mještanima sve liči na početak rudarenja na području opštine, oni tvrde riječ je o istraživanju i to ne ruda, nego minerala. Kojih pitali su mještani firmu koja je na svojoj internet stranici već navela da je identifikovala više od deset minerala. Strahuju da je među njima i litijum.

“Do sada ne. Možemo mi da pričamo i o niklu i o kobaltu, sve je to u redu. Možemo mi da pričamo i o litijumu, jeste da nikl ide uz kobalt, to su teški metali, ali moramo da počnemo da pričamo o rasponu vremena gdje možemo da se dogovorimo”, rekao je Aleksandar Kostić, inžinjer geologije  SNK Metali.

Ali ne i o pravu na istraživanje, pa je još juče nagovješteno da će tražiti pravnu zaštitu ospori li im se dato pravo na istraživanje. Pitanje je u kojoj mjeri će odluke lokalne skupštine imati efekta, jer opštinu niko nije pitao ni kada je dozvola za istraživanje izdavana. Po zakonu koji je u vrijeme izdavanja dozvole bio na snazi niko nije ni imao tu obavezu.

“Meni je bilo nelogično da neko dođe na područje neke lokalne zajednice, bez da tu zajednicu pita informiše traži mišljenje, na kraju ja poznajem ministra Đokića lično koji je potpisao takvo rješenje, da on nije rekao ‘e čekaj pa tamo znam onu Snježu, daj da je nazovem da sam danas poptisao neko rješenje”, ranije je rekla Snježana Ružičić, načelnica Opštine Jezero.

Opština je o svemu samo obavještena po završetku posla između Ministarstva energetike i rudarstva i firme koja vrši istraživanje. Iako je i predstavnik ministarstva na burnom okruglom stolu rekao kako se istraživanja ne mogu vršiti u naseljenom području, mještani tvrde da je to slučaj. Tvrdnje koje su u zaključke uvrstili i odbornici, potkrepljuju fotografijama iz vazduha na kojima se navodno vidi bušotina u neposrednoj blizini porodičnih kuća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare