Trebević u iščekivanju katastrofe: Republika Srpska je dala saglasnosti, Federacija BiH kupce

Vijesti 08. okt 202420:36 0 komentara
N1

Nakon tragedije u Donjoj Jablanici, sve su češća pitanja na kojim još mjestima postoji potencijalna opasnost za klizišta, pa i u glavnom bh. gradu, kada je u pitanju područje Trebevića. Postoje li uvjeti za potencijalne bujice, koje bi mogle prouzrokovati katastrofalne posljedice, nalik onima koje su se dogodile u Jablanici, Kiseljaku, Fojnici i Varešu.

Sve je počelo nakon objave videoklipa građevinskog poduzetnika Damira Turulje u kojem je pokazao zakrčeno korito Bistričkog potoka u podnožju Trebevića. Veće padavine, mogle bi dovesti do bujica i katastrofalnih posljedica po brojna sarajevska naselja, kazao je i pokazao u video prilogu.

Do potoka, u gornjem toku nismo uspjeli doći, no, na više mjesta, vidljive su napukline i odroni zemljišta, blato i srušena stabla. Ne treba preduboko u šumu; već s ulice koja vodi kroz Trebević vidljiv je nerad nadležnih insepkcija, šut, devastirana šume, blato koje se spušta u kotlinu prema Sarajevu.

Čengić: Postoji opasnost od klizišta u Starom Gradu, otpad sa Trebevića baca se u Bistrički potok

Nakon rata veliki kompleksi grade se na Trebeviću iznad Sarajeva.Inspekcije su dolazile i prolazile. Mnogi od mještana naselja Boguševac, Toka-Džeka i Terezije strahuju da bi se mogla ponoviti 1986.godina. Tada je bujica poplavila kuće, odnijela na destine automobila sve do Principovog mosta, kako su neki od njih posvjedočili. Nakon izgradnje bob staze za Olimpijadu, kažu nam da se otpadni materijal odlagao na isto mjesto kako se radi danas, u podnožju Trebevića.

No, ovaj put, s obilnim padavinama, posljedice bi mogle biti fatalne, obzirom na naseljnost ovog dijela Sarajeva.

Načelnik sarajevske općine Stari Grad kaže kako je inspekcija obišla sporne lokalitete.Ipak sama opština malo toga može uraditi obzirom da sve navedno prelazi u granice Istočnog Sarajeva. U kontaktu su sa tamnošnjim vlastima, traži se reakcija i viših nivoa vlasti.

Nepravilno odlaganje iskopnog materijala samo je jedno od pitanja koje smo postavili predstavnicima Istočnog Sarajeva, i općinama u čijoj je nadležnost izgradnja Trebevića. Do sada bez odgovora.

Početkom godine, preko 40 parcela prodano je na Trebeviću, površine oko 123.000 kvadrata, istražili su novinari Valter portala. Njihov sagovornik, bivši odbornik SNSD-a Ljubo Tadić uz ostalo je kazao:

“Građani se trebaju jednostavno organizovati, građani Sarajevsko-romanijske regije, bez obzira da li se nalazili u Sarajevu ili u Istočnom Sarajevu, onako pametno kako su se političari organizovali da ovo rade. Sarajevo je dalo kupce, Republika Srpska saglasnosti. I ovo što se ovde dešava, nije samo ekocid i urbicid. Ovo je nešto što će imati dalekosežne posljedice za sve nas”.

S obje strane Trebević je zaštićena zona, i po svim zakonima devastacija bi trebala biti zabranjena, kao isječa šume, neprimjerna gradnja u komercijalne svrhe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!