Tri napada u deset dana: Kome su djeca problem? (VIDEO)

Vijesti 26. aug 202421:49 0 komentara

Učestali napadi u Mostaru. Samo u protekloj sedmici tri, a žrtve svakog napada djeca. Prvo Opine, pa srpsko povratničko naselje Baćevići i sinoć Malo Polje kod Blagaja. Prijave policiji upućene, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) radi na slučajevima, ali stanovništvo uznemireno.

U Opinama kraj Mostara palicom dječak udaren u glavu. Kažu, život mu je spasila kaciga. Počinitelji možda i snimljeni kamerama. No policiji još nepoznati. Malo južnije, u Malom Polju kraj Blagaja, grupa mladića od 18 do 20 godina napala je četrnaestogodišnjaka. Porodica uznemirena, a jedini motiv napadačima izgleda bila je majica navijača Veleža.

“Imao je na sebi majicu ‘Neka živi Mostar, naša država’ i ta majica je bila okidač da dijete dobije udarce, metalnom palicom, nekom teleskopskom kako se već zove, udaren je po rukama i zaprijećeno mu je da skida majicu i tu su majicu uzeli i pobjegli u pravcu kupališta Bunica. Kako ću se osjećati, ne smijem dijete dijete od 14 godina pustiti ispred kuće da bude, ništa da obuče. Mržnja se neka potpiruje, a ja ne znam čime. Neka živi Mostar, naša država, šta je tu ružno?”, kazala je Ajla Rahimić, majka napadnurog dječaka.

Ko su napadači nisu sigurni. No, njen sin kojeg su od gore sudbine spasili ljudi koji su bili u blizini, misli da ih je bilo šest. Obavili su ljekarske preglede, slučaj prijavili policiji. No, povjerenja nemaju, iako iz MUP-a kažu da na slučaju aktivno rade.

Imamo indicija već koji su počinitelji i da je ovaj i da je žrtva prepoznala napadače. Tako da slijede sad mjere i radnje koje su propisane zakonom da počinitelji budu sukladno kažnjeni zakonskim propisima”, rekao je glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić. 

Slično Marić tvrdi i za napade u Baćevićima, gdje je srpsko povratničko stanovništvo svjedočilo i rafalnim pucnjevima. Nakon izostale reakcije policije lijepljeni su i plakati sa kukastim križevima i slovom ‘U’. Djeca ih uklonila, zbog čega je također jedan od njih udaren palicom.

Mene zanima ko je štampao kukaste krstove, ko je štampao i podijelio to djeci i poslao ih u Baćeviće u srpsko naselje gdje žive samo Srbi da to lijepi, jer su znali da će to izazvati reakciju nasilja. Evo sad je bila policija, MUP nije pravovremeno reagovao i danas nemate, do današnjeg dana saopštenje MUP-a, šta se dogodilo“, ističe Dušan Golo, iz Koordinacije Srba Mostar.

Iz MUP-a kažu određene informacije imaju. Ipak povratnici razočarani odnosom vlasti prema njima. U posjetu im nije došao ni gradonačelnik, niti komesar MUP-a. Zahvalni su što su teška povratnička iskustva mogli podijeliti sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice. Hurtić je iskoristio priliku da pozove nadležne da sve napade procesuiraju, podsjetivši i na nedavne napade u Stocu.

Ovdje isto kao da teče rijeka, prolazi voda i ta se voda više nikad ne vraća, a šta se desilo zanemarimo. Ne smijemo ovo ništa zanemariti, moramo svi reagovati, ja samo kažem ne daj Bože da se desi sa smrtnim posljedicama, onda je pitanje kako će ti roditelji”, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić.

A bojazan da roditelji, pošto nadležni većinom samo obećavaju, ne uzmu stvari u svoje ruke osjeća i gradska vijećnica u Mostaru Nataša Jekić. Iz vlastitog iskustva, potresena posljednjim događajima, sjeća se kada je njen sin prije trinaest godina napadnut i teško povrijeđen, također zbog majice Veleža.

Proces trajao tri godine, završeno je odlukom socijalnog nadzora, ukora iako je trojica njih bila punoljetna. Znači niko nije završio u zatvoru. Povukli su se privatni procesi“, podsjetila je Jekić.

Povjerenja u policiju jako malo. Roditelji strahuju kako će djecu slati u školu, boje se novih napada. MUP-u, kako navode, poznati, no još istražuju. Zato stanovništvo muči da li će i kako biti kažnjeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!