Trivić: Dodik se nalazi u jednom teškom položaju

Jelena Trivić (N1)

Jelena Trivić, predsjednica stranke Narodni front, ocijenila je za N1 da se lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nalazi u "jednom teškom položaju". Kazala je da Dodik uskoro ide u Rusiju kako bi "prosjačio", isto što je ranije uradio u posjetama Azerbejdžanu i Mađarskoj. Također, Trivić je u Danu uživo komentarisala oslobađajuću presudu bivšem entitetskom premijeru Aleksandru Džombiću.

Okružni sud u Banjaluci oslobodio je bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja zbog sumnji da je učestvovao u malverzacijama prilikom dodjele kredita od 19,4 miliona KM zvorničkoj firmi “Energolinija”. Jeste li očekivali drugačiji ishod suđenja bivšem entitetskom premijeru?

Apsolutno da jesam imajući u vidu kako funkcioniše naše pravosuđe. Ovo je još jedan od dokaza da pravosuđe ne radi u opštem interesu nego u interesu pojedinaca. Nemoguće je da ima toliko afera i da niko nije kriv. Podsjetit ću na tri propale banke u Republici Srpskoj i nema nikakve sudske odluke. Ovo je potvrda da je sprega između kriminalnog miljea i pravosuđa možda najjača u ovoj državi.

Trebaju li nadležni odgovoriti ko je kriv ako nije Džombić? Ko će odgovarati za nepovratno izgubljenih gotovo 20 miliona KM narodnog novca?

Naravno da trebaju, vidjet ćemo kako će dalje instance reagovati. Ovo je jedan šamar građanima RS-a, svakom čestitom čovjeku koji plaća porez i račune. Ovo je šamar poštenom i normalnom život svakog stanovnika u RS-u. I ovo je jedan u nizu šamara ovog tipa.

Danas je ravno godinu dana od kada je CIK Milorada Dodika proglasio predsjednikom RS-a. Prije godinu dana tražili ste preispitivanje odluke CIK-a i ponavljanje izbora. Niste priznavali Dodikovu pobjedu, ne priznajete je ni danas. Da li vam je jasnije kako je Dodik pobijedio na entitetskim predsjedničkim izborima?

Mislite kako je “pobijedio”? Ne znam baš svaki detalj, ali pozadina svega je jasna. Da su se ponavljali izbori, a ovakvi izbori nisu se smjeli priznati, ne bi bilo brzo formiranje vlasti i Vijeća ministara i ne bi bilo nikakvog konkretnog rezultata za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine koji se desio 15. decembra prošle godine. To je bio čist pragmatizam da se kaže ako ponavljamo (izbore) onda nema novca niti vremena, “hajde da damo šansu BiH, možda se Dodik promijeni”. Pogledajte šta sad imamo – od ponašanja Dodika do tapkanja u mejstu i reformi koje se ne provode. Mislim da je taj pragmatizam sam sebe doveo u pat poziciju. Da su izbori pokradeni niko to više ne dovodi u sumnju.

Jučer u Sarajevu neuspješan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou. Problem je sjedište Apelacionog suda BiH. Zbog čega SNSD insistira da to bude Banjaluka?

Ne mogu to da znam, nisam na tim sastancima i ne znam kako oni tamo funkcionišu. Jučer su kazali, parafraziram, da se nisu stekli uslovi za dalje sastanke.

Je li Dodik ovo iskoristio kako bi osujetio najavljeno usvajanje još dva zakona iz seta onih koje od BiH očekuje EU, a sve kako bi sebi olakšai odlazak u Moskvu?

Dodik je u jednom teškom položaju, bez obzira da li priznaje sud ili ne. To je njegova taktika. Ne bih zaista da se bavim analizom Dodikove taktike. On ide u Rusiju, slikat će se sa Putinom da se malo tim podigne, a u stvari odlazak tamo je, da tako kažem, prosjačenje. Išao je u Azerbejdžan i Mađarsku isključivo da traži novac. Nema ništa od, iz ranijih posjeta, najavljenih malih i ruskih kredita i on bi sada trebao da položi račune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad