Trivić o ekonomskim pokazateljima RS: Dodik je lažni predsjednik i otac nacije

Vijesti 02. mar 202313:39 0 komentara
Jelena Trivić (N1)

Jelena Trivić koja je bila protivkandidat Miloradu Dodiku za predsjednika bh. entiteta RS na društvenim mrežama prokomentarisala je ekonomske pokazatelje Srbije i RS odnosno BiH.

Za Trivić je Dodik lažni otac nacije i lažni predsjednik RS te je predstavila određene podatke o stanju u Srbiji i RS odnosno BiH.

“Srbija je regionalni lider po prilivu stranih investicija, ne samo u apsolutnim veličinama jer je apsolutno i zemlja sa najvećim brojem stanovnika, već i u relativnim. Priliv stranih investicija po glavi stanovnika u Srbiji je 4-4,5 puta veći nego u Republiku Srpsku (ili BiH). Zavisno od godine, u Srbiji se taj iznos kreće oko 550-590 evra po glavi stanovnika, dok je u RS u najboljem slučaju oko 130 evra.
Možda pokazatelj koji najbolje govori o strukturi jedne privrede, učešće investicija u osnovna sredstva u bruto domaćem proizvodu ili učešće kapitalih ulaganja u BDP, koji pokazuje gdje su izvori rasta neke privrede i govori o „zdravlju“ strukture privrede, u Republici Srpskoj je na katastrofalno niskom nivou. U RS je učešće investicija u osnovna sredstva u BDP-u na oko 14,8% (u prethodnih nekoliko godina se kretalo oko 17%) dok se ovaj pokazatelj u Srbiji ne spušta ispod 22%”, napisala je Trivić.

Plate u Srbiji za Trivić ne odražavaju stvarnu prednost, jer nije uobziren nivo cijena. Iako i nominalno više u Srbiji, one su suštinski daleko jače kupovne snage.

Objasnila je da javni dug u RS, ne uključuje dug javnih preduzeća i dug IRB-a.

“Ukupni dug, koji se u svim drugim zemljama naziva javni dug, na kraju trećeg kvartala 2022. godine u RS iznosi 6,2 milijardi KM, dok u FBiH iznosi 6,7 milijardi. Iako apsolutno nešto viši u FBiH, relativno je skoro dvostruko niži ako znamo da je Federacija dvostruko veće tržište, i po broju stanovnika i po bruto domaćem proizvodu”, istakla je Trivić.

Dodala je dug našeg zdravstva u RS je iznad milijardu maraka, što pokazuju zvanični podaci  Ministarstva zdravlja.

“Na sve ovo da ne zaboravimo pokazatelj toka duga, tj. da se ove godine iz budžeta RS mora vratiti rekordnih 1,2 milijarde KM dospjelih kredita”, navela je Trivić.

Na kraju je obrazložila da se, kako tvrdi, nije poigravala statistikom, te da svi podaci zvaničnih institucija i provjerljivi su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!