Trivić pitala Cvijanović zašto je dozvolila posjetu Milanoviću, stigao odgovor

Jelena Trivić (N1)

Savjetnik predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Saša Aulić izjavio je Srni da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije boravio u državi na poziv Predsjedništva BiH niti je tom prilikom posjetio Predsjedništvo.

“Svi oni koji zlonamjernim optužbama svjesno dezinformišu javnost, morali bi da znaju barem osnovne procedure koje se tiču posjeta stranih zvaničnika. To se posebno odnosi na Jelenu Trivić koja je pretendovala na najvišu javnu funkciju, što je obavezuje da se prvo informiše prije nego što postavi besmisleno pitanje”, poručio je Aulić.

On je istakao da se najave vezane za dolazak stranih zvaničnika u BiH upućuju od njihovih nadležnih službi Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, koje dalje postupa u skladu sa svojim nadležnostima, a ne Predsjedništvu BiH.

Prema tome, dodao je on, niti je članica Predsjedništva Željka Cvijanović bila upoznata sa posjetom i njenim povodom niti ima formalnu nadležnost da bilo kome dozvoli ili zabrani boravak na teritoriji BiH.

On je istakao da, bez elementarnog znanja o nadležnostima i procedurama, sve se svodi na političko profiterstvo i pokušaj lešinarenja na temi koja je opravdano uznemirila cjelokupnu javnost u bh. entitetu Republika Srpska.

“Članica Predsjedništva je jasno izrazila mišljenje o pomenutoj posjeti i njenom povodu, istakavši da za Republiku Srpsku to predstavlja uvredu i provokaciju koja ne dopinosi pomirenju i unapređenju dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Aulić.

Trivić je u svojoj objavi na Facebooku postavila pitanje zašto je Cvijanović dozvolila posjetu Milanovića Derventi iako je morala biti upoznata sa razlozima posjete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad