Trivić: Više nema učešća sa SNSD-om u bilo čemu

Vijesti 30. sep 202119:08 > 21:03 4 komentara

Jelena Trivić, poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarisala je za N1 najavljene proteste opozicije RS-a koji će se desiti u subotu u Banjaluci, te navela da će se neki od zahtjeva vezati i za aktuelnu aferu ‘kiseonik’. Komentarisala je kršenje odluke Narodne skupštine RS, kada je Vijeće Ministara BiH usvojilo odluku o privrmenom finansiranju, navodeći da nakon toga opozicija nema više nikakav razlog da učestvuje u bilo čemu sa SNSD-om i Dodikom.

Kako kaže, jasni zahtjevi okupljenih bit će izneseni tek na samom skupu.

“Zahtjevi će biti formulisani tako da ne ostavljaju nikakvog prostora tumačenju, bit će jasni i precizni. Ticat će se medijskih sloboda, ali i svega vezano za aferu ‘kiseonik’. Neću kazati kako zvuče zakoni, to ostavljam za sami skup”, navela je naša sagovornica.

Ljudi su već zainteresovani da dođu na taj skup, dodala je.

“Nakon niza standardnih političkih instrumenata kojima se opozicija služi, poput podnošenja krivičnih prijava, postavljanja pitanja, otkrivanja afera – u kontekstu svega ovog što se dešava u RS-u, mi smo kao politički predstavnici zreli za te proteste. Za njima se ne poseže često, ali kad dođete u situaciju da gledate da vlast bukvalno radi protiv svoga naroda, onda kao politička opozicija morate tome da kažete dosta, tako više ne ide i ovim činom ćemo vas natjerati da, dok ste još tu, radite sa propisima i isporučite istinu”, navodi PDP-ova zastupnica.

O Dodikovim najavama o uspostavljanju vojske RS-a, otcjepljenju, ukidanju VSTV-a

Nedavne izjave Milorada Dodika kako će se RS otcijepiti u roku od šest mjeseci, te da se radi na uspostavljanju vojske ovog entiteta, nisu zapravo ništa novo, mišljenja je naša sagovornica.

“Podsjetit ću javnost da je Dodik zajedno sa svojom skupštinskom većinom već donio takve zaključke u NSRS – zaključak da se ispita i pripremi teren za mogućnost izlaska iz sistema PDV-a, tj. vraćanje indirektnih poreza na nivo RS, za koji je bilo zaduženo Ministarstvo finansija RS. Potom, izlazak iz Oružanih snaga BiH – to su zaključci iz novembra 2019. Postoji i odluka o vojnoj neutralnosti iz 2015. aodine, a vidite da smo de facto na putu ka NATO-u, dakle Dodik je, gazeći tu rezoluciju ušao u Program reformi”, napominje Trivić.

Bio je tu i zaključak da se ne učestvuje u institucijama BiH dok ne odu strane sudije, podsjeća.

“Ne znam čemu novi zaključci koje Dodik donosi kada mi već imamo postojeće, koje je donosila njegova skupštinska većina i neka samo postupa po njima. Poslije posljednjeg kršenja odluka NSRS, mi nemamo više nikakav razlog da učestvujemo u bilo čemu sa SNSD-om i Dodikom, njihova politika je od danas do sutra. Trudit ćemo se da imamo dugoročne politike koje će sačuvati institucije RS”, zaključila je Jelena Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad