Trivić: Da se ne bavim politikom, možda bih bila glavni pregovarač sa EU

Vijesti 19. mar 202412:23 0 komentara
N1

Likvidnost budžeta RS je ugrožena, a rupa u budžetu se krpi samo iz zaduženja, ustvrdila je Jelena Trivić predsjednica Narodnog fronta. Dodaje da Vlada ne isplaćuje dobavljače, a da ne može zbog političkih prilika izaći na strana finansijska tržišta.

“Gdje će na inostranom tržištu naći sredstva koja nedostaju, po kojim cijenama i šta od imovine Republike Srpske će da založe”, pitala je.

Trivić kaže da je RS dvostruko zaduženija od FBiH te da ima problem sa otplatom duga: 22% BDP je dug FBiH, a 43,7% BDP u RS, saopštila je.

Preko pola stanovništva koje je radno sposobno ne radi, naglasila je liderka NF, demantujući podatke o rekordnoj zaposlenosti, objašnjavajući da je privreda uništena.

“Ti ljudi su neiskorišten potencijal i zato tapkamo u mjestu”.

PROČITAJTE JOŠ

U strukturi privrede Banjaluke nije izvozno orjentisana, oslonjena je na usluge, trgovinu… Pokrivenost uvoza izvozom u Banjaluci je 35%, tvrdi Trivić iznoseći ovo kao dramatičan podatak.

Jelena Trivić govoreći o sankcijama SAD i eventualnim reperkusijama na banke kaže da ne želi da komentariše da me bi bila ocijenjena da širi paniku, jer dodaje stabilnost i povjerenje su ključni u bankarstvu.

Ponovila je da je istakla svoju kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, ali da će se još vidjeti ko će biti kandidat.

“Ostaviću još prostor s obzirom da Stanivukovića ne smatramo kandidatom opozicije, ni NF ni Lista za pravdu i red, da definišemo ko će biti taj treći kandidat”.

Po njoj svima je jasno da je Stanivuković kandidat režima, da je izigrao povjerenje, te da će opozicioni kandidat bila to ona ili neko drugi, pobijediti.

“Da se ne bavim politikom možda bih bila, jer sam kapacitirana, da budem glavni pregovarač sa EU”, rekla je Trivić.

Ipak dodaje da se ta funkcija bira po političkoj raspodjeli između SNSD, Trojke i HDZ, iako taj princip nije najbolji.

Zeleno svjetlo iz Brisela će doći ne samo zbog reformi već i geopolitike, dodaje i Rumunija i Bugarska nisu bile ekonomski spremne ali su u datom trenutku zbog politike primljene u Uniju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!