“Trojanski konj” Evropske unije skinuo rukavice

Vijesti 05. apr 202419:50 4 komentara

Nakon po mnogima usputne posjete Sarajevu, mađarski premijer Viktor Orban otišao je u gotovo dvodnevnu posjetu Banjaluci. Nikad direktnije kao danas nije dao podršku politici Milorada Dodika. Kritikovao je nametanje izbornog zakona, politiku sankcija, a založio se i za pravo Republike Srpske na imovinu. Dok se Orban ugodno družio u Banjaluci, iz Sarajeva stižu evropske kritike da je Mađarska trojanski konj Unije.

Specijalci, helikopteri, Vihor, ali i građani… Na crvenom tepihu ispred Palate dočekan je mađarski premijer Viktor Orban. Dragi prijatelj, kako ga zovu, osmi put se sastaje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Povodom proslave Dana RS, Predsjednik RS donio je ukaz o dodjeli odlikovanja. Najveće odlikovanje Republike Srpske na ogrlici primio je Viktor Orban, time indirektno poslao i poruku šta misli o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Poruku je uputio i Evropi zbog nepravde, kaže prema Srbima:

“Bez Srba nema stabilnosti, bez Srba nema zdrave EU”, kazao je Orban.

Ali najglasnija poruka otišla je ka OHR-u i njegovom šefu. Uz mađarsko: “Idite kući”, odjeknulo je i “nametanje izbornog zakona je provokacija”.

“Kada se donose odluke o izmjeni izbornog zakona to dovodi do srozavanja svih rezultata koje smo postigli u EU. Odjednom ova jedna provokativna odluka sve to dovodi u pitanje. Ne smije da se destabilizuije jedna zemlja za neke spoljne interese. Može svako da lepo pođe kući, da prepusti BIH da ljudi unutar BIH dogovore šta im je važno za budućnost”, kazao je mađarski premijer.

Orban dodaje i da Republika Srpska ima pravo na imovinu, te da Evropa treba da oda priznanje Dodiku za njegov rad:

“Ako se decentralizacija dotakne državne imovine to je jako veliki problem, ako se jednoj zajednici oduzme imovina to dovodi do velikih problema, to ne smije da se radi, to je potpuna destabilizacija jer ruši sve što ste uspjeli da postignete. Ja sam gost jednog konstruktivnog domaćina, konstruktivan gost u konstruktivnoj zemlji”, kaže Orban.

Domaćina, koji je ove riječi odobravao i očekivao:

“Žele da otmu imovinu RS, RS neće i ne smije dozvoliti da izgubi imovinu. Ukoliko dođe do te odluke želim da Vam kažem veoma javno da će RS istog trenutka donijeti odluku o svom nezavisnom statusu”, kazao je Dodik.

Bez mnogo reakcija iz Sarajeva na Orbanove poruke u Banjaluci. Iz glavnog grada, u koji je, po ocjenama kritičara Orban tek usput svratio, glasno je odjeknula reakcija članice Evropskog parlamenta, za Tineke Strik Orban je trojanac.

“On je trojanski konj u EU. On usporava EU i blokira je na njenom putu za uvođenje sankcija Rusiji i Dodiku”, kazala je Strik.

Nije to omelo ni mađarskog šefa diplomatije da ponovi protivljenje sankcijama. A u okviru političke posjete i Ekonomski forum. Vlade RS i Mađarske dogovorile su, saopšteno, je tri projekta u vrijednosti od 140 miliona evra.

U sjeni politike ostala je i najava saradnje na eksploataciji rudnih bogatstava.

Mađarska je skinula rukavice. Viktor Orban nikad kao danas nije jasnije podržao politiku Milorada Dodika. Sve se dešava u delikatnom trenutku kada je Milorad Dodik pod pritiskom američkih sankcija, ali i zbog suđenja pred Sudom BIH zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika, čiji legitimitet Dodik negira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare