Trojka ponovno prozvala SDA zbog Plana reformi: “Dali su alibi Miloradu Dodiku”

Vijesti 20. sep 202417:44 0 komentara
N1

Lideri Trojke ponovno su danas prozvali SDA, odnosno premijere kantona koji dolaze iz ove stranke zbog kojih je u Brisel poslan neusaglašen dokument Plana reformi. Kazali kako je na ovaj način dat alibi Miloradu Dodiku, odnosno SNSD-u zbog kojeg je u Brisel, umjesto 113, poslano 111 dogovorenih mjera.

Podsjetimo četiri premijera dali su uvjetnu saglasnost tvrdeći, uz ostalo, kako je više novca planirano za Republiku Srpsku, ali i da se u dokumentu entiteti ističu nauštrb države. S druge strane stranke iz RS su bile protiv popune Ustavnog suda, ali i ukidanja entitetskog veta, što je trebalo biti dijelom reformske agende.

Dokument Plan rasta ne ispunjava kriterijume da bi bio prihvatljiv za Europsku komisiju, nezvanična je informacija koju su prenijeli pojedini mediji. Zvanično iz Europske komisije još se ne oglašavaju.

Ono što jeste potvrđeno je odlaganje sastanaka Komiteta predpristupnih instrumenata, gdje je trebalo da se analiziraju i ocijene reformske agende svih država Zapadnog Balkana. Navodno, upravo zbog Bosne i Hercegovine. Prvi sastanak je bio planiran za 17. septembar, a zbog kasne reakcije iz Sarajeva, sastanak je odložen za oktobar.

Milorad Dodik optužio je, podsjećamo, predsjdavajuću Vijeća ministara Borjanu Krišto, za samovolju, kazavši kako je u Brisel poslala neusgalašen dokument. Isto je danas ponovio državni ministar finansija i član SNSD-a, Srđan Amidžić.

U međuvremenu je iz Brisela poručeno kako Bosna i Hercegovina mora odlučno da napreduje u sprovođenju reformi u skladu s pravilima i standardima EU i ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije (EK), kako bi Europsko vijeće moglo usvojiti pregovarački okvir. Nakon sedmog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje ponovljeno je i da je EK pozvala BiH da imenuje operativnog glavnog pregovarača i pregovaračke strukture, ali i da se prva tranša iz Plana rasta za Zapadni Balkan može desiti tek nakon što se reformska agenda dostavi i pošto je zvanično usaglase EK i BiH.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!