Trojka pozvala SDA i DF: Prestanite širiti paranoju i poštujte većinsku volju

Vijesti 26. mar 202321:13 komentara
F.Z./N1

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se zajedničkim saopštenjem za javnost u kojem pozivaju SDA i DF da prestanu sa "širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti".

Kako navode, neiskreno zvuči zabrinutost ovih stranaka zbog moguće intervencije OHR-a u proces formiranja vlasti u FBiH, ako se zna da imaju mogućnost da takav postupak spriječe.

“Jednostavnim Lendinim priznanjem volje parlamentarne većine svaka intervencija postaje suvišna i bespredmetna”, navode iz Trojke u zajedničkom saopštenju za javnost.

Oni smatraju da ukoliko Refik Lendo da ‘saglasnost na imenovanje vlade iza koje stoji očita parlamentarna većina, ni do kakve intervencije ne može ni doći’.

“Izvrtanje je teza da parlamentarna većina namjerom da imenuje vladu vrši pravno nasilje. To čini manjina u parlamentu koja ruši parlamentarnu demokratiju i ne priznaje temeljni princip parlamentarne demokracije, a to je da većina u parlamentu formira vlast. Svjedočimo vrhuncu paradoksa kada oni koji ne priznaju parlamentarnu većinu ironično prozivaju međunarodnu zajednicu za zanemarivanje volje parlamenta”, objavili su te SDA i DF direktno imenovali parlamentarnom manjnom pozvavši ih da poštuju demokratske principe:

“Trojka još jednom poziva parlamentarnu manjinu da pokaže barem minimum osjećaja za demokratske principe, te da pozovu svog potpredsjednika FBiH Refika Lendu, da ne blokira imenovanje Vlade FBiH iza koje stoji volja Parlamenta FBiH”, naveli su iz Trojke.

Ukoliko to ne učine, kažu da će SDA i DF biti jedini i isključivi uzročnici eventualne, u tom slučaju nužne, intervencije OHR-a kao nadležnog organa koji jedini može razriješiti blokadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad