“Trojka”, “Trojka 2” i nova koalicija borit će se za pozicije načelnika u KS (VIDEO)

Vijesti 16. jul 202419:05 0 komentara
N1

Na predstojećim lokalnim izborima u oktobru, u Kantonu Sarajevo će se za pozicije načelnika i vijećničke klupe boriti tri grupe - "Trojka", "Trojka 2" i koalicija koju čine Pokret za nove generacije i Platforma za progres. U Danu uživo naši gosti su bili predstavnici ovih političkih partija Damir Marjanović i Mirsad Hadžikadić.

“Platforma je bila osnov za okupljanje na osnovu principa koje imamo. Obrazovanje je na prvom mjestu. Pokušavali smo nekoliko puta, organizovali susret s 10 pa pet stranaka… Teško je biti principijelan, a mi smo bili. Sada smo našli partnere. Damir je univerzitetski profesor kao i ja. Obrazovanje nam je na prvom mjestu i rekli smo hajde da pokušamo još jednom. Teško je napraviti promjenu svijesti i prihvatiti da je došlo vrijeme za bolje. Rekli smo haj'mo pokušati još jednom barem u Kantonu Sarajevo. Nama ne treba 10 stranaka već osnova aktivista koji vjeruju u nešto drugačije – da ovo nije mjesto da se dijele fotelje već da damo svoj doprinos za razvoj”, rekao je Hadžikadić za N1.

Kako je rekao Marjanović, i tri općine KS će imati kandidate Platforme za progres, a u tri zajedničke kandidate. Također, imat će zajedničke liste za općinska vijeća. Dodaje kako su se sa Platofromom za progres “pronašli u programu, dogovorili oko zajedničkih ideja” te da čvrsto vjeruje da neće imati problema nakon izbora.

Komentirajući slučaj Adnana Šemića koji je preminuo čekajući dugi period da se zakonske regulative promijene kako bi donor organa, u njegovom sluačju dijela jetre, bila osoba koja nije krvni srodnik. Zakonske regultative su promijenjene kada se on nalazio u jako teškom stanju i ubrzo nakon toga je preminuo.

“Normalno je da imamo rasprave u parlamentu i da se poslanici fokusiraju na različite stvari, ali kada imate ovakve zakone bitno ih je donijeti efikasno, Ali, nažalost, Dom naroda se ne shvata pretjerano ozbiljno i dovodi se u poziciju da pod pritiskom mora nešto da usvoji bez da se analizira dokument. Efikasnost mora postojati na svim nivoima vlasti”, rekao je Marjanović za N1.

Komentare i stavove Hadžikadića i Marjanovića o stanju u obrazovanju, novom zakonu u KS i drugim problemima pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!