Tromp o reviziji presude za genocid: Nije slučajan propust Izetbegovića

Vijesti 21. dec 202116:50 > 17:22 5 komentara
Bakir Izetbegović i Nevenka Tromp, Ilustracija

Izdvajanje Milorada Dodika kao vođe secesionističkog projekta je politički i povijesni redukcionizam, mišljenja je predavačica na Univerzitetu u Amsterdamu dr. sc. Nevenka Tromp. Ona je u programu N1 televizije iznijela i niz tvrdnji koje dovode u pitanje kredibilnost podnošenja zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije na čelu sa agentom Sakibom Softićem. 

U procesima koji kreiraju i produbljuju krizu u Bosni i Hercegovini, smatra profesorica Tromp, ne treba tražiti zlo u pojedincima, već u idejama i ideologijama koje su projektovane i imaju svoje ljude na terenu kao provoditelje projektnih planova.

Figuranti, političari, koji služe tom projektu će nestati, ali projekt će se nastaviti”, stava je Nevenka Tromp koja je gostujući u emisiji Izvan okvira podsjetila na to da bi trebala da postoji poveznica između državne i individualne odgovornosti, prilikom čega je naglasila da je Srbija dobila – nakon propuštene prilike za validnom revizijom presude BiH protiv Srbije za genocid – sve adute u svoje ruke, u čemu su im pomogle bošnjačke političke snage namjernim propustima.

Bošnjačka strana napravila je povijesnu pogrešku i zabludu, a to je da nije inzistirala da se haške presude pojedincima na jedan pametan nečin prenesu na državnu odgovornost putem Međunarodnog suda u Hagu. Bošnjačka politika nema nikakav izgovor. Presuda Međunarodnog suda pravde je donesena 2007. godine u kojoj nema odgovornosti Srbije za genocid, već se sva odgovornost prebacuje na Republiku Srpsku, koja nije država”, pojašnjava Tromp za N1.

“Povijest nikad neće oprostiti…”

Pogledajte zašto je to važno u ovom političkom trenutku: u međunarodnom pravu imate Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, i zbog toga što takva konvencija postoji – nju se može upotrijebiti protiv države. Zamislite to da je nakon 2007. godine bošnjačko političko rukovodstvo reklo – stavit ćemo sve resurse u pogon da bi došlo do revizije presude iz 2007. godine, i mi ćemo 2011. podnijeti podnesak. Znamo da će proces trajati još deset godina, ali ćemo sve to vrijeme govoriti da radimo na tome da dokažemo i državnu odgovornost za genocid na području BiH. Nevjerovatno, ali to se nikad nije desilo. I još k tome, vidite da sve to ojačava srpsku stranu. Već 2004. godine, i Srbija i RS, bili su jako nervozni zbog genocida i poveznice sa državnom odgovornošću. Bošnjačko političko rukovodstvo, kojem je to od nevjerovatne važnosti, ne samo zbog žrtava, već i zbog države, to nije napravilo“, rekla je Nevenka Tromp, istraživačica i predavačica na Univerzitetu u Amsterdamu, koja je godinama radila u Haškom tribunalu. Dodala je da povijest bošnjačkoj politici u BiH to nikad neće oprostiti.

Na pitanje smatra li da se sve to, ipak, desilo kao slučajan propust uslijed organiziranja podnošenja revizije, profesorica Tromp odbacuje takvu mogućnost, naglašavajući kako “to nikako nije slučajan propust”.

Pratila sam cijeli proces i pokušavala inicirati reviziju. Imala sam razgovor sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem zajedno s još nekoliko ljudi. Svi smo mu rekli: ‘Predsjedniče, imate manje od dvije godine da počnete sa revizijom. Ako kažete svom narodu kad istekne revizija da ste sve pokušali, ja vam već sad govorim da to nećete moći reći jer niste pitali nas koji smo radili na Haškom tribunalu da vam kažemo što postoji tamo‘”, rekla je.

Nakon toga smo mu poslali dva pisma o tome šta treba napraviti, ali on nikad nije odgovorio. Rekli smo mu da neće moći izaći pred svoj narod i reći mu da ste nešto pokušali, a niste“, prepričava iskustvo razgovora sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA), Nevenka Tromp naglasivši da su 2016. godine započeli određene korake u vezi sa podnošenjem revizije, međutim znajući da od toga neće biti ništa jer su znali sa agent Sakib Softić nema legitimitet.

Znali su da će predati reviziju koja neće zaživjeti i 2012. godine, kada ta revizija prestane, da srpska strana ima sve adute u svojim rukama, i ništa ih više ne može zaustaviti“, rekla je Tromp u programu N1 zaključivši da Republika Srpska čeka oportun trenutak u međunarodnom kontekstu da krene sa secesijom, nakon čega bi sljedeća faza bila pripajanje Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare