Turbulencije u većini stranaka u RS: Oktobarske trke za glasovima mogle bi biti razlog promjene dresa

Vijesti 11. feb 202422:07 0 komentara

Pozicije na kandidatskim listama uoči oktobarskih lokalnih izbora već izazivaju turbulencije u većini stranaka. One u Republici Srpskoj podijeljene u dva bloka praktikuju višeglasje. Ovaj put, čini se da problemi personalne prirode koje ima opozicija, nisu zaobišli ni vladajući SNSD.

Slavlje iz 2020. godine ponoviće opozicija u Banjaluci – možda u oktobru 2024. Jer zakočili su kod prvog zacrtanog principa – zajedničkog kandidata. Jelena Trivić bi u trku s Draškom Stanivukovićem, a i SDS priprema kandidata. Prijedlog Nebojše Vukanovića da se svi okupe oko Igora Crnatka, ni PDP nije razmatrao.

“Kada bude zvanična odluka GRO PDP da je Igor Crnadak njihov kandidat, a ne Draško Stanivuković, tada ću moći da kažem nešto o tome. Ovako govorim o hipotetičkoj situaciji”, rekla je Jelena Trivić.

Nimalo hipotetičke, nisu opozicione uzavrele strasti. Simbioza Stanivuković-Dodik, ili pakt Trivić Đajić?

Smislio je novu kovanicu za Narodni front mladi gradonačelnik. SDS koji nema ni jednog odbornika u gradskoj skupštini, ima plan:

“Kandidat za gradonačelnika, načelnika, osim što ide na pobjedu, redovno, što mi u žargonu kažemo – povuče listu”, rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Čiju listu će ko povlačiti, nejasno je i u samom SNSD. Gradski odbor, tvrde dobro upućeni već duže vremena djeluje samostalno od stranačkog vrha, te ne prihvata nikakvu priču o simbiozi. Zato ne čudi direktno pitanje SNSD-ovaca?

“Da li on sebe i u svojoj vidi da je već postao član SNSD-a to morate pitati njega. Definitivno da je novac obezbijedio SNSD. Definitivno sve što čitamo ovih dana u vezi kandidatura ne bi me začudilo da on svojoj glavom pokušava da obezbijedi pristup unutar SNSD, ali to je pitanje za njega”, naveo je Ljubo Ninković, predsjednik SG BanjalukaA (SNSD).

Paralelno sa sumnjama o položaju Draška Stanivukovića unutar SNSD-a, traju i verbalni ratovi u ovoj stranci. Onaj na popularnom tviteru, između Igora Dodika i bivšeg poslanika Momčila Antonića o tome ko je koga stvorio, a prema kome Milrad Dodik nije bio fer, samo je dio partijskih preslagivanja.

“Pomalo su svi nervozni na lokalnom nivou. Ako budem procijenio da treba, ja ću se uključiti”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Uključio bi se, šalju se sumnje s juga i u slučaj bivšeg generalnog sekretara, aktuelnog potpredsjendika SNSD-a, nedodirljivog po mnogima Luke Petrovića.

“Proće ko Igor Radojičić kad bude poražen u oktobru. Naravno Dodik iz svojih razloga nije do kraja uklonio Luku Petrovića. Boji se Vučića, jer je Luka prije svega Vučićev čovjek”, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik LPR.

U svemu je predsjednik Srbije još jednom istakao da su mu politički svi isti… Mjeriće se svaka riječ i svaki glas u presudnoj bitci za Banjaluku.

“Istorija govori da opozicija kad god je nastupala u više kolona gubili su izbore. Ali mislim da je raspoloženje birača malo drugačije nego ranije i da SNSD ovdje, čak i kada bi opozicija išla sa 2-3 kandidata teško bi mogao do pobjede, ili bi bio u egalu. Pala je podrška njima u samom gradu zbog stanja u gradskoj odboru, ponašanja njihovih funkcionera i slično”, istaknuo je novinar Žarko Marković.

Zbog svega bi epilog oktobarske trke za glasovima, za mnoge, sudeći po dosadašnjoj praksi, mogao biti razlog promjene dresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!