Turbulentno u Parlamentu FBiH: SDA protiv, SDP za imenovanje rukovodstva

Vijesti 01. dec 202216:10 1 komentar
Fena/Arhiv

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za predsjedavajuću ovog doma predložena je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), a za poziciju dopredsjedavajućih Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Tokom rasprave Adnan Efendić uime Kluba zastunika SDA je rekao da je poželjno implementirati izborne rezultete, ali da pri tome treba imati na umu da je taj parlament dvodomni i da izborna volja građana u konkrenomm slučaju još nije impementirana kada je riječ o Domu naroda jer još nisu izabrani delegati tog doma. Podsjetio je da danas i sutra zasjeda Ustavni sud po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te da cijeni da bi se trebala sačekati odluka suda.

Dodao je da zabrinjava da u rukovodstvo ovog doma nije predložen niko iz bošnjačkog naroda, te da je preuranjeno i da treba sačekati da Ustavni sud da svoje mišljenje, te da se izvrši izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Naveo je da bi tek tada mogli ići u implementaciju izborne volje, odnosno izbor rukovodstva Predstavničkog doma. Efendić je predložio da se nastavak sjednice zakaže za narednu sedmicu.

Uime Kluba DF-a Mahir Mešalić je rekao da će glasati protiv iznesenog prijedloga.

Uime Kluba SDP BiH Damir Mašić je rekao da parlamentarna većina postoji, te da ovaj klub ne vidi potrebu za dramaturgijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare