Turčalo: HNS nevladina organizacija i njihove odluke nemaju težinu

Vijesti 07. feb 202217:15 > 09. feb 2022 18:12
Sead Turčalo (N1)

Govoreći o novoj rundi pregovora koji su najavljeni za četvrtak, dekan Fakulteta političkih nauka u Sead Turčalo istakao je za N1 kako nije optimističan u pogledu pronalska rješenja, jer se, naglašava, ni uz pomoć međunarodnih diplomata nije uspjelo pronaći rješenje i kompromisa političkih aktera.

Govorio je i o modelima koji su ponuđeni u Neumu.

“Elektorski model ne afirmira demokratski proces, već je to formula kako suštinski svesti jedan demokratski izborni proces na etnički, u kojem bi vi birali isključivo etničke predstavnike, a ono što je problem ti etnički predstavnici uzimaju za sebe pravo da predstavljaju sve građane”, smatra Tručalo.

Na pitanje da li se može  pomiriti građanski koncept i zahtjevi za legitimnih predstavljanjem, Turčalo odgovara:

“Trebaju se ispoštovati međunarodne presude i domaće zakonodavstvo. Kad se govori o Domu naroda bi u svom djelovanju trebao isključivo o domenu vitalnog nacionalnog interesa”.

Turčalo da pretpostavlja da stranke sa sjedištem u Sarajevu drugu izbornu jedinicu vide kao zaokruživanje trećeg entiteta jer je u ranijim najavama HDZ upravo govorio o tome, ali s obzirom da se vidi kako BiH funkcioniše sa dva entiteta bilo bi dalje rastakanje države BiH.

“Preduvjeti za održavanje izbora postoje. Čović se poziva na presudu Ustavnog suda, ali ako se vratimo na činjenicu da je Evropska povelja o ljudskim pravima nadređena Ustavu BiH, predsjednik HDZ-a time pokušava načiniti dodatni pritisak kako bi se došlo do rješenja”, smatra Turčalo.

U slučaju bojkota izbora, Turčalo smatra da bismo se našli u procesu “mostarizacije” cijele FBiH, pa možda čak i države.

“HNS je nevladina organizacija i njihove odluke nemaju težinu. HNS je formiran kako bi zatomio sav politički
pluralizam, jer HDZ to suštinski kontorliše. Nisam siguran da će HNS donijeti odluku o bojkotu izbora”, rekao je Turčalo

Zahtjev SNSD-a o prijedlogu Zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, Turčalo smatra nerealnim.

“To bi značilo da zanemarujemo odluke međunarodnih sudova i sudske činjenice. Ne vidim da se u javnoj sferi kolektivizira krivica, druga je stvar što je presudama utvrđena odgovornost političkog i vojnog vrha RS”, kaže Turčalo te dodaje da se, prema ponašanju satelitskih partija, pokušava pronaći put koji je jedna vrsta aktivnog blokiranja institucija.

“Treba imati u vidu da je BiH država, da entiteti pripadaju toj državi, entiteti su ustavna kategorija i svaka partija koja djeluje ne bi trebala da se ponaša revanšistički ili slično”, rekao je Turčalo

Govoreći o postupcima NSRS i zahtjevima za vraćanje nadležnosti, istakao je kako vladajuća struktura u RS želi prevenirati bilo kakvo djelovanje državnog pravosuđa , u konačnici sve što je NSRS u posljednje vrijeme uradila je – antivustavno djelovanje.

Na pitanje ima li mjesta optimizmu Turčalo dodaje da je u izbornoj godini teško imati optimistična očekivanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad