Turčilo za N1: Nizak nivo kulture komuniciranja, mora moći drugačije

Vijesti 21. sep 202110:10 0 komentara
N1

Prilikom gostovanja u emisiji Izvan okvira, u programu N1 televizije, univerzitetske profesorica komunikologije Lejla Turčilo, komentirala je nizak nivo kulture komuniciranja.

Profesorica Turčilo je na upit da prokomentira nedavno objavljeni snimak u kojem se čuje razgovor direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, rekla da – ne ulazeći u sadržaj, i nevezano za konkretne osobe, mora konstatovati da je navedeni snimak pokazatelj niskog nivoa kulture komuniciranja u bosanskohercegovačkom javnom prostoru.

“Mislim da to pokazuje i koliko smo navikli da baš tako treba te da smo mi na Balkanu i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu ono što smo prošli od rata do svih drugih dešavanja u postratnoj tranziciji, neki poseban slučaj i da ne možemo bolje. Suštinski je važno prepoznati da tako komunicirati ne treba i da mi nismo nikakav poseban slučaj niti ljudi koji nemaju kapacitet za bolje i kvalitetnije komuniciranje i djelovanje”, rekla je komunikolginja sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo navodeći kako je neophodno prestati koristiti se argumentom i uvjerenjem da u Bosni i Hercegovini ne može biti drugačije.

“Smatram da apsolutno može drugačije i da mora drugačije: ne samo ako želimo biti dijelom Evropske unije, već ako želimo se zovemo civilizovan svijet”, zaključila je profesorica Turčilo te je na upit da prokomentira stav o navodnom tipičnom balkanskom načinu komuniciranja konstatovala da ne pristaje na povezivanje nepristojnosti i nekulture sa Balkanom.

“Ne znam šta znači ‘tipično balkanski’ i ne pristajem na to da smo specifični po tom balkanskom diskursu u javnom prostoru. To može biti zanimljivo kad govorite o gastronomiji ili nekom balkanskom identitetu u kulturološkom smislu, ali vezivati nepristojnost i nekulturu za prostor Balkana je činjenično neutemeljeno jer Balkan je iznjedrio ogroman broj mislećih ljudi”, rekla je Turčilo za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!