Turizam kao alat za održivi razvoj

Vijesti 09. dec 202312:09 0 komentara
N1

Kongresna sala hotela Mellain rezervisana je za događaj godine - Osma internacionalna naučna konferencija “Ekonomija Integracija” (ICEI 2023), koju organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli. Ovaj prestižni skup okuplja stručnjake iz oblasti ekonomije i turizma iz regije, donoseći svježe perspektive na održivu ekonomiju i pridruživanje Evropskoj uniji.

Konferenciju čini impresivan tim, uključujući šest fakulteta iz regiona: Ekonomski fakultet Univerziteta J.J. Strossmayera u Hrvatskoj, Ekonomski fakultet i Poslovna škola Univerziteta u Mariboru u Sloveniji, Beogradsku bankarsku akademiju, Ekonomski fakultet u Podgorici, Ekonomski fakultet u Prilepu Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Makedoniji te Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

ICEI 2023 sačinjen je od uzbudljivih sesija, pružajući učesnicima širok spektar tematskih diskusija. Na panelu “Tranzicijski put ka održivom turizmu” učestvovala je Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj u Tuzlanskom kantonu. Turizam kao globalni fenomen, ima ključnu ulogu u promicanju međunarodnog razumijevanja, dijaloga i kulturne raznolikosti.

Huremović naglašava da turizam predstavlja most koji spaja ljude, omogućavajući im razmjenu iskustava, tradicije i perspektiva. “Turizam pruža mogućnost obostranog obogaćivanja. Upravo u tome leži ključna važnost turizma i odgovor na pitanje, zašto se treba težiti održivom turizmu,” ističe Huremović.

Turizam zahtijeva sinergiju brojnih faktora, kako bi se postigla ravnoteža i ostvarila dobit. Huremović jasno ističe da međusobna saradnja svih relevantnih aktera može postići pozitivne rezultate i održivu budućnost u oblasti turizma. “Tranzicija ka održivom turizmu nije samo želja, već imperativ koji zahtijeva proaktivnu saradnju između svih sektora, vlade i lokalne zajednice, jer turizam i njegov rast zahtijevaju zajedničke napore. Samo kroz međusobnu saradnju možemo stvoriti inkluzivno okruženje koje to podržava,” ističe Huremović.

Prema njenim riječima, turizam ima dvostruki učinak – ekonomski i ekološki. Ekonomski gledano, turizam generiše značajne prihode, potiče zapošljavanje i lokalnu privredu. S tim, dolazi i rast odgovornosti prema očuvanju prirodnih i kulturnih resursa. “Razvoj turizma potiče ekonomsku aktivnosti i čini nas odgovornim čuvarima resursa. U ovom kontekstu, turizam postaje alat za poticanje održivog razvoja i unapređenje života lokalnog stanovništva stvarajući dugoročne koristi za zajednicu,” kaže Huremović.

ICEI 2023 pruža platformu za razmjenu ideja i najboljih praksi u oblasti ekonomije i turizma, a panel “Tranzicijski put za održivi turizam” ostaje ključno mjesto gdje stručnjaci zajedno oblikuju budućnost održivog turizma, kako u BiH, tako i u regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!