Turković: Vijeće EU dalo podršku izvršnom mandatu EUFOR-a

Vijesti 18. okt 202114:15 > 14:58 0 komentara
N1

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavila je na svom Twitter profilu izuzetno važne zaključke koje je Europsko vijeće usvojilo.

“Izuzetno važni zaključci Europskog vijeća. Podrška izvršnom mandatu EUFOR-a u BiH. EU osuđuje blokadu institucija BiH i traži ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Uvjerena sam da uz političku volju ključnih aktera te obaveze možemo ispuniti za tri mjeseca”, poručila je Turković.

Na svojoj zvaničnoj stranici, Europsko vijeće ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u, koji je Vijeće potvrdilo 2019., te u skladu s interesom svih građana da se ostvari napredak u približavanju Europskoj uniji.

Strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu

Vijeće pozdravlja nastavak operacije Althea, koja je nakon strateških preispitivanja 2017. i 2019. ponovno usmjerena na svoj glavni mandat, tj. podupiranje vlasti Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja na temelju čvrstog modela prediktivne analitike. Istodobno se u okviru operacije nastavljaju provoditi druge zadaće koje proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i zajedničko osposobljavanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine (AFBiH).

Vijeće napominje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom preispitivanju operacije predstavljenom u lipnju 2021., među ostalim i u nalazima prema kojima provođenje te operacije i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU-a da nastavi s izvršnim mandatom operacije uz novo odobrenje UN-a.

Vijeće napominje da su tijekom prošle godine pandemija bolesti COVID-19 i njezine posljedice bili veliki izazov i pohvaljuje operaciju Althea jer je u ovim teškim vremenima i dalje potpuno operativna i pruža potporu toj zemlji.

Vijeće prepoznaje važnost daljnje koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

EU i dalje potiče vlasti Bosne i Hercegovine da, uz potporu međunarodne zajednice, pojačaju napore usmjerene na daljnje zbrinjavanje viška streljiva, oružja i eksploziva te na humanitarno razminiranje. U tom pogledu EU je spreman dodatno poduprijeti aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!