Turković: Gdje nas vodi destruktivna politika HDZ-a?

Vijesti 22. dec 202211:34 3 komentara
N1

"Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti. Ministri iz HDZ i SNSD u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine!", poručila je aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Odluka je obavezujuća za sve državne organe i ona znači jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine.

Tokom ove godine smo napravili uštede u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH te pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci.

Ali, bez adekvatnih odluka Vijeća ministara BiH nije bilo moguće otvoriti još osam ambasada niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru”, ističe Turković.

Dodaje da je u prvi mah otvaranje ambasada bilo blokirano neusvajanjem budžeta.

“U prvi mah je otvaranje ambasada blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!”.

“Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa. Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju ambasada narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale saglasnost za otvaranje ambasada Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija. U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slucaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH”, kazala je Turković i poručila:

“Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine?”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare