Turković i Fajon o ruskom utjecaju: Aktivnosti koje vode u destrukciju BiH

Vijesti 13. jan 202311:24 1 komentar
F.Z./N1

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković komentarisala i utjecaj Rusije na region.

Ruska agresija na Ukrajinu je promijenila svijet u geostrateškom smislu, a obje ministrice su kazale da EU mora pokazati jedinstvo i da se ovakav ruski utjecaj mora zaustaviti, posebno u BiH.

“Stabilnost u svijetu se promijenila, posebno u Evropi. Povećan je ruski utjecaj na ovom području i EU je kazala da je jedinstvo ključni element. Imamo bezvizni režim za Kosovo, širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet i gledamo kako ćemo vam pomoći i politički. Ključna je dinamika ispunjavanja prioriteta kako bi pristupili EU”, ističe Fajon.

N1/F.Z.

“Brine me zato što smo suočeni sa najavama da bi moglo doći do turbolencija kako na Kosovu tako i u BiH. Imali smo nekoliko pokušaja od ruskih medicinskih i vojnih stručnjaka da uđu u BiH u vrijeme Covida. Ispostavilo se da je bila riječ o vojnim stručnjacima. Imamo najave koje vode u destrukciju ove zemlje. Na proslavi Dana RS imamo vojnu paradu u Istočnom Sarajevu i to je provokacija i najava onoga što bi se moglo desitit. Mora se pokrenuti krivična odgovornost za ovu najezdu koja potječe iz Rusije i susjednih zemalja koji su imali svoje predstavnike. Slušali smo himne RS i Srbije na istom događaju i zar to nije neuobičajeno. Govori se o “srpskom svetu” i Dodikovj izjavi da se RS treba ujediniti sa Srbijom. On nije tako jak da nema tu podršku Rusije. Nakon toga i dodjela ordena Putinu je šamar za čitav demokratski svijet”, zaključila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare