Turković Konakoviću ostavila “odbranjene institucije”, a on najavio prvi korak

Vijesti 26. jan 202316:50 4 komentara
N1

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je u četvrtak kako će mu prva zadaća biti usuglasiti vanjsku politiku s Predsjedništvom BiH, koje ima različite poglede oko agresije na Ukrajinu, odnosa prema režimu u Iranu, Europskoj uniji te NATO savezu.

Odmah nakon preuzimanja dužnosti, Konaković, koji je i čelnik stranke Narod i pravda, istaknuo je kako će imati “sastanak s članovima Predsjedništva BiH kako bi usuglasili stajališta oko vanjske politike BiH”.

Nakon jučerašnje potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH većina ministara je, kao i Konaković, u četvrtak preuzela dužnost.

Njegova prethodnica Bisera Turković je u objavi na Facebooku navela kako svoj mandat smatra uspjehom.

“Ostavljamo obranjene institucije države, obranjeni napredak i reforme. Ponosna sam na sve ono što sam radila javno i tajno”, napisala je ova dužnosnica najveće bošnjačke stranke SDA.

No, takve ocjene Turković ne dijele predstavnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka. Oni su Turković optuživali da je “zlorabila svoju poziciju za promicanje bošnjačkih i interesa svoje stranke SDA”.

Turković je u dva navrata u posljednja dva mjeseca naložila veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da se suzdrži od glasanja kojima se osuđivao režim u Teheranu.

BiH se potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU obvezala pratiti vanjskopolitička stajališta Bruxellesa, no u slučaju Irana je, po nekim ocjenama, skrenula s te pozicije.

Usklađivanje vanjske politike BiH još teže će ići kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu. Posebice će to biti teško nakon što je nedavno predsjednik Milorad Dodik donio odluku o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina. U Predsjedništvu BiH pak sjedi Željka Cvijanović iz Dodikova SNSD-a.

I član Predsjedništva Željko Komšić nedavno je, prigodom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a, preko veleposlanika Alkalaja oštro kritizirao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schdmita te administraciju SAD-a.

Oko članstva BiH u EU postoji načelno suglasje, no posve je drugačija situacija s integracijom u NATO savez, jer s tim u vezi stranke iz entiteta Republika Srpska prate stajalište Beograda, koji se tome protivi.

Konakoviću je na imenovanju novim šefom diplomacije prvi čestitao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio želju za dobrom suradnjom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare