Turković o BiH: Oni koji negiraju genocid su spremni da uzmu što nije njihovo

Vijesti 04. dec 202121:22 > 21:22 1 komentar
MIP
Bisera Turković (N1 BiH)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Štokholmu govorila je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, koja, kako je kazala, "traži našu pažnju i poziva da se uključimo".

Turković se na početku govora pozvala na riječi ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

“Podržavam riječi ministra Lavrova koje je izgovorio tokom sinoćnje večere: “Budimo iskreni”. Slažem se. Budimo iskreni. Iskrenost nas tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće političke stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta”, kazala je Turković.

Dodala je kako je Dodik najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, te preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske.

“Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 života izgubljenih u BiH, koji su većinom bili nevini civili. Evropa je poslije Holokausta rekla “nikad više”. Ipak, manje od 50 godina nakon toga svjedočili smo genocidu u srcu Evrope. Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo”, poručila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare