Turković pisala Borrellu povodom izjava Orbana o muslimanima u BiH

Vijesti 24. dec 202116:55 > 17:04 4 komentara
Screenshot

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je uputila pismo visokom predstavniku Evropske Unije Josepu Borrellu i drugim evropskim zvaničnicima, povodom izjava Mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je izjavio da integracija BiH sa njenih sva miliona muslimana predstavlja “izazov” za EU.

Orbanova izjava na konferenciji održanoj 21. decembra “uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju,” napisala je Turković, te dodala da je ovo izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da je 15. februara 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU, te da je Vijeće EU je 10. decembra 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora postići za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih evropskih kriterija, principa i dostignuća Evropske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine,” podcrtala je Turković, te dodala da “političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Evropske unije u Bosni i Hercegovini, već i ideju Evrope kao progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih.

Ako je, zaista, došlo do promjene evropske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registruje otvoreno, transparentno i zvanično. Bosna i Hercegovina je milenijumima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Evropske unije po ovom pitanju upoznaje sa građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije,” napisala je ona.

Također je naglasila da je “u jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban u pravu: Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu.”

“Svijet u kojem politička moć, vjerska pripadnost, rasa ili etničko porijeklo definiraju individualna i kolektivna prava je svijet nepravde, nasilja, aparthejda i zločina. Evropa koju poznajemo i kojoj geografski i duhovno pripadamo, stala je protiv takve politike. Nadamo se da će tako i nastaviti,” piše u pismu ministrice Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (4)

Vidi sve komentare