Turković poručila Košarcu: Nema nikakvog razloga da ne idemo na EXPO u Dubai

Vijesti 29. jul 202120:323 komentara
Bisera Turković
Izvor: Bisera Turković (FENA/Arhiv)

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podsjetila je Stašu Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine da su Ujedinjeni Arapski Emirati službeno obavijestili BiH da su spremni osigurati sve uslove i dodatnu pomoć, pored ranije angažirane kompanije i izgradnje paviljona, za učešće Bosne i Hercegovine na "EXPO 2020".

Shodno tome, Turković je naglasila da nema više nikakvog razloga da nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa propusti veliku šansu da BiH učestvuje na najvećoj svjetskoj smotri te prezentuje svoje ekonomske, investicijske, turističke i sve druge potencijale.

“Podsjećam ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašu Košarca da su ga Ujedinjeni Arapski Emirati službeno obavijestili BiH da su spremni osigurati sve uvjete i dodatnu pomoć, pored ranije angažirane kompanije i izgradnje paviljona, za učešće Bosne i Hercegovine na EXPO 2020“, napisala je Turković na Facebooku.

Ponuda organizatora EXPO-a

Turković je također ispod svog komentara na Facebooku objavila i zvaničnu ponudu organizatora EXPO-a, najvećeg svjetskog sajma i prezentacije poduzetništva.

Naime, u tom dokumentu je navedeno da organizatori službeno uručuju vlastima Bosne i Hercegovine ponudu da finansiraju nastup naše države na ovom događaju koji će se održati od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Istakli su da se nude da snose sve troškove pripreme i izrade programa šestomjesečnog predstavljanja bh. privrednika na ovom značajnom sajmu, a što uključuje angažman kreativne agencije koja će pomoći u razvoju programa za b. paviljon.

Vijeće ministara BiH nije reagovalo

Međutim, Vijeće ministara BiH još nije usvojilo troškovnik niti odgovorilo na ponudu tako da je za sada upitno hoće li se bh. privrednici moći predstaviti na tom sajmu.

Važno je naglasiti da je potrebno, odnosno, da se od bh. vlasti očekuje da do 25. augusta potvrde učešće BiH na EXPO-u i omoguće potrebne resurse da bi dobili odobrenje za razvijanje kreativnog sadržaja.

Na EXPO svjetskoj izložbi, jednoj od najvećih do sada, učestvovat će 192 zemlje svijeta na 438 hektara površine, a prema procjenama organizatora sajam će, u toku šest mjeseci, posjetiti 25 miliona osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar