Turski novinar Mustafa Akyol večeras u emisiji Izvan okvira

Vijesti 24. jan 202214:05 > 14:29 0 komentara
N1

U emisiji Izvan okvira večeras od 20 sati gledajte razgovor sa turskim novinarom, publicistom i istraživačem Mustafom Akyolom, koji se javlja iz Washingtona.

Akyol je autor nekoliko knjiga o islamu, a nedavno je u BiH objavljen prevod njegove knjige “Ponovno otvaranje muslimanskih umova: povratak razumu, toleranciji i slobodi” u kojoj se argumentima suprotstavlja skučenom svjetonazoru koji je, kako kaže, zavladao islamskim mišljenjem danas.

U emisiji Izvan okvira, novinar M. Akyol komentirat će i slobodu govora u Turskoj danas, odnos sistema prema novinarima, te nedavno hapšenje turske novinarke Sedef Kabaš.

Najava večerašnje emisije:

Turski novinar i pisac, Mustafa Akyol, studirao je političke nauke i povijest na Univerzitetu Bogazici. Od ranih 2000-ih piše redovne kolumne za nis uglednih magazina, a od jeseni 2013. godine, on je također redovni autor za The New York Times.

Objavio je niz knjiga na turskom jeziku, uključujući “Preispitivanje kurdskog pitanja: šta je pošlo po zlu, kamo dalje?” (2005). Njegova knjiga iz 2011. godine, “Islam Without Extremes: A Muslim Case for Liberty”, argument za islamski liberalizam, objavljena je u W.W. Norton. Knjiga se nalazila na dugoj listi za nagradu Lionel Gelber, koju dodjeljuje Univerzitet u Torontu za najbolju publicističku knjigu na engleskom jeziku koja nastoji da produbi javnu debatu o značajnim međunarodnim pitanjima, a Financial Times ovu je knjigu pohvalio kao „neposrednu i elegantnu muslimansku odbrana slobode.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!