Tužilac Alidžanović za N1 govorio o detaljima: Zbog čega se za trostruko ubistvo u Tuzli saznalo tek jutro nakon samoubistva ubice

Vijesti 22. maj 202411:03 > 13:49 1 komentar
N1

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek su u šoku zbog slučaja trostrukog ubistva i samoubistva u tuzlanskom naselju Stupine. Samo u maju ove godine slučaj iz Tuzle je treća eskalacija porodičnog nasilja sa fatalnim ishodima. Vedran Alidžanović, tužilac i izabrani glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji stupa na dužnost u junu, u Novom danu govorio je o detaljima ovog slučaja te odgovorio na pitanje zbog čega su tijela Amele Čičkušić (34) i njeno dvoje djece (2 i 9 godina) otkriveni tek ujutro nakon svirepog zločina.

“Samoubistvo se dogodilo u nedjelju u ranim večernjim satima, a za stravičan zločin smo saznali u ponedjeljak ujutro. Vještačenja su u toku kao i istraga pa ne možemo iznositi više detalja. Osoba koja je izvršila samoubistvo kod sebe nije imala odkumenta i ovlaštene službene osobe su cijelu noć radile na identifikaciji. Samoubistvo je izvršeno sa 14. sprata stubišta zgrade, to je kompleks zgrada u kojem se nalazi stan u kojem su živjele ubijene osobe, ali to nije ista zgrada. On nije imao ništa što bi moglo pomoći identifikaciji, čak ni stanari koje su policijski službenici pozvali nisu prepoznali o kome se radi. Naknadnim operativnim radom se saznaje o kome se radi, s druge strane pojavljuju se i druge indikacije da nešto nije uredu – nedolazak na posao oštećene, izostanak iz škole, kontakt oca osobe koja je izvršila samoubistvo i tada dolazimo do saznanja o kome se radi”, rekao je Alidžanović za N1.

N1

Ubica nije imao prijava, optužnica niti presuda

Tužilac tužilaštva TK ističe kako nemaju nijednog indikatora ranijeg nasilja u ovoj porodici, niti prijava niti je Mujaga Čičkušić ranije procesuiran.

“Potpuno je nepoznato da je postojao bilo kakav oblik nasilja nad osobama koje su činile tu porodičnu zajednicu. Mi smo kontinurano provodili, a i u narednom periodu ćemo insistirati na edukaciji policijskih službenika i tužilaca u prikupljanju dokaza, saradnje s građanima i prepiznavanja indikatora nasilja u porodici, ali jednostavno imam potrebu da kažem da ono što se dešava u našem društvu je rezultat krize društva. Pogrešna je percepcija u javnosit da su za sve odgovorni pravosuđe i policija. Mi imamo veliku krizu društva uzrokovanu krizom morala, krizom u porodici kao osnovnoj ćeliji društva, krizom obrazovanja i izopačenom sadržaju društvenih mreža. Sve što smo zanemarivali do rata naovamo, sada dolazi na naplatu – nepotizam, korupcija, kod zapošljavanja potrebna vam je veza za zapošljavanje, upisa djeteta u vrtić, školu itd. S druge strane i tužilaštvo i policija su organ represije, mi stupamo na scenu tek kada se nešto dogodi i bojim se da smo mi svi kao društvo zakazali zajedno sa svim ostalim faktorima obrazovanja, socijalnog faktora itd”, istakao je.

Pročitajte još >> Uposlenice i pacijenti UKC Tuzla emotivno se opraštaju od ubijene Amele: Pamtit ćemo te po žustrom koraku, pametnim crnim očima i blagom osmijehu

Slučaj policijskog službenika Elvisa Ćustendila

Kada je u pitanju slučaj Elvisa Ćustendila, policijskog službeniak koji je tokom svog godišnjeg odmora službenim pištoljem ubio Amru Kahrimanović, još nije jasno čiji je propust zbog čega službeni pištolj nije bio vraćen tokom njegovog odmora. Ćustendil je u pritvoru.

“Istraga je pri samom kraju, uskoro će optužnica. Što se tiče eventualne odgovornosti neposrednih rukovodilaca još su provjere u toku. Postupajući tužilac zatražio je dodatne isttažne radnje i nakon okončanja će se utvrditi tužilačku odluka”, rekao je Alidžanović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare