Tužilac Serge Brammertz najavio posjetu Bosni i Hercegovini

Regija 20. sep 202419:24 0 komentara
AP

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz boravio je u posjeti Republici Crnoj Gori od 16. do 19. septembra, u okviru priprema za redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC). Tokom nekoliko sastanaka na visokom novou, tužilac se dotakao i Bosne i Hercegovine te najavio svoj dolazak u BiH naredne sedmice radi dodatnih razgovora o pravdi za ratne zločine u regionu.

Tužilac je održao sastanke na najvišem nivou sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, premijerom Milojkom Spajićem, ministrom valjskih poslova i potpredsjednikom vlade Ervinom Ibrahimovićem, ministarkom za evropske poslove Maidom Gorčević, ministrom pravde Bojanom Božovićem, vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem, i glavnim specijalnim tužiocem, Vladimirom Novovićem.
Tokom sastanaka, tužilac Brammertz je pozdravio novu dinamiku u Crnoj Gori u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina te he pohvalio pristup cijele vlade ovom važnom pitanju, koji uživa široku političku podršku. Također je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom između Tužilaštva Mehanizma i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore (SDT).

Brammertz je iznio informacije o pomoći koju je Tužilaštvo Mehanizma pružilo SDT-u. Nakon što je izvršilo provjeru više od deset miliona stranica materijala koje je tokom svog rada prikupilo, Tužilaštvo Mehanizma je identifikovalo i nekoliko crnogorskih državljana osumnjičenih za učešće u ratnim zločinima, uključujući teške zločine seksualnog nasilja. Relevantni dokazi su analizirani i predati SDT-u.

Tužilac je naglasio hitnost povećanja ljudskih resursa SDT-a, što je predviđeno nacionalnom Strategijom za istraživanje ratnih zločina.

Teme razgovora bile su i regionalna saradnja i pomirenje. Tužilac Brammertz je prepoznao pozitivan pristup Crne Gore u saradnji sa drugim državama regiona u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, posebno sa Bosnom i Hercegovinom. Također su identificirane mogućnosti za daljnje poboljšanje saradnje sa Hrvatskom, što će Tužilaštvo Mehanizma dodatno podržati. Crnogorski sagovornici su naglasili svoju snažnu posvećenost pozitivnim dobrosusjedskim odnosima i izgradnji povjerenja između svih zajednica.

Tužilac Brammertz je ranije ovog mjeseca posjetio Hrvatsku i Srbiju, a sljedeće sedmice će posjetiti Bosnu i Hercegovinu radi dodatnih razgovora o pravdi za ratne zločine u regionu.

Brammertz će svoj sljedeći izvještaj predstaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda kasnije ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!