Tužilaštvo BiH o akciji “Black Tie 2” za N1: Privedene su 22 osobe

Vijesti 22. apr 202413:54 0 komentara
F.Z./N1

U tri grada u Bosni i Hercegovini još uvijek se provodi akcija "Black Tie 2". Akcije je povezana s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma.

Aktivnosti privođenja i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

Kako je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za N1 rečeno privedene su 22 osobe na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

Dio privedenih bit će ispitivan u prostorijama MUP-a KS, a dio u prostorijama SIPA-e.

Kako nam je rečeno akcija je još uvijek u toku, a među privedenim je veliki broj uposlenika policijskih i sigurnosnih agencija.

No, zvanične potvrde o provođenju v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića na ispitivanje još uvijek nema.

Nakon privođenja privedene će ispitivati nadležne agencije (MUP i SIPA), a onda nakon ta 24 sata će o daljem procesu odlučivati nadležni tužilac.

Ranije smo naveli da su u akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjen

a krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!