Tužilaštvo BiH predložilo određivanje pritvora za dvojicu osumnjičenih u akciji “Kum”

Vijesti 23. feb 202410:27 0 komentara
Tužilaštvo BiH

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac iz Sky tima Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Aleksandra Matovića zv.“Aco“, rođenog 1977. godine u Foči, uposlen kao djelatni policajac Granične policije BiH, državljanina BiH. Predraga Petkovića, zv. “Peđa”, rođenog 1987. godine u Banja Luci, državljanina BiH i Srbije.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koju su po nalogu tužioca proveli policijski službenici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo na području Sarajeva, Foče i Gradiške.

Tužilaštvo BiH

Prijedlog pritvora upućen je iz razloga opisanih u članu 132. tačka 1. stav a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala povezanih sa nedozvoljenim međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i njenom distribucijom na ilegalnom narko-tržištu. Nadalje, osumnjičeni Matović tereti se i za koruptivno krivično djelo, odnosno zloupotrebu kapaciteta Granične policije BiH radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku državne granice i na druge načine.

Tužilaštvo BiH

Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu lociran je u Danskoj te će pri povratku u BiH, u narednim danima, biti preuzet na Aerodromu Sarajevo i predat postupajućem tužiocu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!