Tužilaštvo BiH se oglasilo nakon presude u predmetu “Respiratori”

Vijesti 05. apr 202312:00 1 komentar
F.Z./N1

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je zadovoljno osuđujućim dijelom presude Suda BiH premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim u predmetu "Respiratori", ali ne i oslobađajućim.

“Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom, te ćemo nakon zaprimanja pisanog otpravka presude donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija”, ističu iz Tužilaštva BiH.

U predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), premijer Federacije BiH, Fikret Hodžić, direktor firme “Srebrena malina”, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Novalić je prvostepeno osuđen na četiri, Hodžić pet i Solak šest godina zatvora, dok je firma “Srebrena malina” kao pravno lice optužena u ovom predmetu i mora platiti kaznu od 200.000 KM i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, a koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Detalje pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare