Tužilaštvo BiH u optužnici zatražilo zabranu “obavljanja funkcije predsjednika” Dodiku

Vijesti 13. sep 202315:30 > 19:14 2 komentara
N1/ F.Z.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zatražilo izricanje mjera zabrane, ukoliko budu pravosnažno osuđeni.

“Osumnjičenima u skladu sa članom 73. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 203a. Stav 4. KZ BiH izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću predstanak obavljanja dunkcije direktora Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” u trajanju od deset (10) godina”, stoji u prijedlogu koji je Tužilaštvo poslalo Sudu Bosne i Hercegovine, a u koji je N1 imala uvid.

N1

O ovom detalju, kao i o optužnici branilac Milorada Dodika, advokat Goran Bubić nije se oglašavao, a u kratkom telefonskom razgovoru kaže kako će sve proučiti tek večeras, po povratku sa službenog puta iz Hercegovine te kako će pravni tim predsjednika Republike Srpske u svakom slučaju uložiti prigovor.

Inače, Dodik je jutros imao sastanak sa predstavnicima institucija kako entiteta RS, tako i BiH. Sastanku su prisustvali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Podsjetimo, do ovog susreta dolazi nakon jučerašnjeg kojeg je organizovao Košarac, a na kojem je saopšteno kako su “svi predstavnici RS u Vijeću ministara BiH i agencijama, spremni da napuste rad u institucijama BiH ukoliko budu nastavljene provokacije Christiana Schmidta.”

S tim u vezi, Dodik je danas naveo kako je predviđeno da se u novom budžetu RS obezbijedi da se radnicima u institucijama BiH iz ovog entiteta osiguraju primanja onog trenutka kada se donese odluka o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare