Tužilaštvo KS se žalilo na visinu kazne Moameru Kasumoviću, kantonalni sud odbio

Vijesti 20. sep 202420:22 0 komentara
N1

Nakon što je javnost saznala da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom 2021. godine šok ne prolazi kako zbog toga tako ni zbog činjenice da je svoju slobodu kupio za 36.000 KM. Naime, nakon osude na godinu zatvora, Kasumović ni dan nije proveo iza rešetaka već je za svaki dan koji vrijedi 100 KM iskeširao novac i ostao na slobodi. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za N1 su potvrdili da su se žalili na izrečenu kaznu.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu na visinu sankcije, međutim, Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio prvostepenu kaznu Općinskog suda u Sarajevu”, rekla je za N1 Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U ovom slučaju koji je, kako smo naveli šokirao javnost, postoji mnogo činjenica koje su veoma teško probavljive.

Naime, Kasumović se od 2021. godine nije pojavljivao u javnosti, a njegov lik su mnogi zapamtili kao popularnog Damira iz humoristične serije “Lud, zbunjen, normalan”.

Budući da ga je ta uloga proslavila, pobrao je mnoge simpatije i očekivalo se da će se njegova karijera nastaviti uzlaznom putanjom.

Međutim, prije tri godine, “simpatični Damir” je nestao samo sa scene već i iz glavnog grada BiH preselivši se u rodno Bijelo Polje.

Nekolicina koja je znala za njegov odlazak sa scene bila je iznenađena, ali nije mnogo preispitivala tu odluku budući da svako ima pravo na izbor.

Međutim… Odluka se počela preispitivati kada je prije nekoliko dana na vidjelo izašla prava istina.

Naime, nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta “Tiho, tiše”, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju.

To je bi povod mladiću u publici da se odvaži pa je tako ustao i pred svima ispričao svoju priču.

On je rekao da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinilac poznati glumac. Iz publike su ga pitali o kome se tačno radi, na šta je mladić odgovorio – Moameru Kasumoviću (43).

Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludne radnje nad maloljetnikom prije tri godine

To se desilo 2021. godine. Nakon toga je uslijedila prijava, zatim i sudski proces koji je na kraju završio sa godinom zatvora koja je i kupljena.

Naravno, Kasumović je u tom trenutku iskoristio mogućnosti zakona koji dopušta otkup slobode do godine zatvora. Sve činjenice upućuju na to budući da on nije proveo dana iza rešetaka.

Preispitujući trenutni zakon interesovalo nas je da li je vrijeme da se on mijenja.

Analizirajući stavke iz njega došlo se i do tvrdnje da je “jedan od argumenata koji opravdavaju mogućnost kupovine slobode je kratak period za resocijalizaciju zatvorenika sa kratkom kaznom od 12 mjeseci. Država se po tome svjesno odriče mogućnosti prevaspitanja i pušta zločince i pedofile da to i ostanu”.

Kasumović je platio svoju slobodu, je li vrijeme za mijenjanje zakona?

Taj podatak je veoma obeshrabrujući za tvrdnje i postavlja se pitanje da li je nečija trauma i prije svega duševni bol vrijedan mizernih 100 KM budući da se taj svaki dan ta ista žrtva suočava sa mnogim predrasudama, tjeskobom i strahom.

S druge strane, ko zna koliko tih žrtava kojima u prilog ne ide ni ovaj zakon i šute te ne prijavljuju bilo kakav oblik nasilja jer znaju da neće ili će neko veoma blago iza njih stati.

Također, ne primjećuje se da su se kolege javno ogradile i osudile Kasumovića za ono što je uradio. To nisu učinili ni ostali dobro poznati kritičari svega i svačega u našem društvu, reklo bi se i nebitnih stvari – aktivisti (vladini i nevladini), influenseri i blogeri.

Dežurni kritičari utihnuli nakon vijesti o presudi Kasumoviću za bludničenje nad djetetom

Glas su ponovo digli “obični smrtnici” budući da sutra i oni mogu biti u koži odvažnog mladića koji je smogao hrabrosti i ispričao priču koja je na kraju, na svu sreću, neuspješno zataškana.

Postavlja se pitanje zbog čega se pokušala zataškati – možda zbog poznatog imena i prezimena?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!