Tužilaštvo RS podnijelo krivičnu prijavu protiv načelnika Bratunca

Vijesti 29. jul 202215:38 > 15:55 2 komentara
N1

Načelnik Bratunca, Srđan Rankić na društvenim mrežama saopćio je da je Tužilaštvo Republike Srpske protiv njega podnijelo krivičnu prijavu, zbog toga što je, kako je naveo, osumnjičen za postavljanje fotografija ubijene djece i vojnika Vojske RS na putu Bratunac-Potočari pred 11. juli.

Rankić je napisao da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3267 Srba i za te zločine do danas niko nije odgovarao.

“Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu.
Ono što me posebno uvrijedilo, kao čovjeka a i člana porodice koja je u proteklom ratu izgubila 86 članova srodnika, jeste činjenica da Tužilaštvo Republike Srpske podiže optužnicu protiv mene za „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“. Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo?”, napisao je Rankić.

Podsjetimo, na dijelu puta ka Memorijalnom centru u Potočarima bile su tada uoči obilježavanja 11. jula postavljene fotografije ubijene djece i vojnika Vojske RS, a na inicijativu Boračke organizacije Bratunac i tamošnje vlasti i to tačno 2,2 kilometra od Memorijalnog centra Potočari na području Općine Bratunac.

N1 saznaje detalje postavljanja fotografija na putu ka Potočarima

Načelnik bratunačke opštine Srđan Rankić rekao je tada Srni da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni zločini za koje, kako je kazao, niko nije odgovarao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare