Tužilaštvo ZHK-a demantovalo zlonamjerne komentare o Klari Buntić: “Postoje dokazi o povredama”

Vijesti 26. sep 202316:43 1 komentar
Facebook

Josip Aničić, kantonalni tužitelj Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona u razgovoru za N1 istaknuo je da se osoba inicijala D.B. sumnjiči da je svojoj supruzi nanio teške tjelesne ozljede o čemu postoji fotodokumentacija povreda, kao i prijava o povredi koje će služiti vještaku za vještačenje tjelesnih ozljeda. Ovim tužilaštvo demantuje brojne zlonamjerne komentare na društvenim mrežama da Klara Buntić nema povreda na tijelu.

Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona je 26.09.2023. godine uložilo žalbu općinskom sudu u Ljubuškom zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“O toj žalbi će odlučivati općinski sud u Ljubuškom, odnosno vijeće sastavljeno od trojice sudaca općinskog suda u Ljubuškom”, rekao je kantonalni tužitelj.

Osoba incijala D.B. se sumnjiči da je nanijela teške tjelesne ozljede tako što ju je udarala šakama i rukama u području glave, vrata kao i u području leđa. O tome postoji fotodokumentacija povreda kao i prijava o povredi koje će služiti vještaku za vještačenje tjelesnih ozljeda nakon što tužitelj izda nalog za vještačenje.

Pored tog vještačenja, svakako će se poduzeti balističko vještačenje u odnosu na oružje i streljivo kao i psihološka procjena žrtve, a poduzet će se i DNK analiza tragova na oružju kako bi se utvrdilo da li pripadaju osumnjičeniku.

Nadalje, Aničić je dodao da će i krv osumnjičenog biti poslana na analizu alkohola i droge u krvi, te za sada nema informacija o toksikološkoj slici.

22.09.2023. osoba inicijala D.B rođena 1982. godine u ljubuškom lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo nasilje u porodici i kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih stvari.

“Što se tiče kaznennog djela nasilje u porodici, osumnjičenom je stavljeno da je počinio kvalificirani oblik nasilja u porodici prema supruzi odnosno osobi s kojom živi u zajedničkom kućanstvu i da je tom prilikom nanio teške tjelesne povrede”, rekao je Aničić i dodao: “međutim, pravna kvalifikacija tjelesnih povreda će biti onda kada vještak izvrši vještačenje tjelesnih ozljeda oštećene i tada će se utvrditi prava kvalifikacija tjelesnh povreda”.

Kako naglašava, sada su to po nalogu provedene istrage – teške tjelesne ozljede.

Kod osobe D.B. je pronađena velika količina oružja što je također kvalificirano kao kazneni oblik nedozvoljenog posjedovanja oružja ili eksplozivnih naprava. Radi se o većoj količini oružja i streljiva uključujući pištolje, lovačke puške, lovačko strjeljivo, automatske puške kao i ručni bacači raketa.

Riječ je o velikoj količini oružja koja se osumnjičeniku stavlja na teret, naglasio je tužitelj.

Podsjetimo, žrtva je objavila audio-snimak nasilja koje je preživjela od strane D.B. i to pred devetomjesečnom bebom. Policija je zatim pronašla arsenal ilegalnog oružja kod osumnjičenog, međutim, pušten je za manje od 48 sati te mu je izdata samo mjera zabrane prilaska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare