Tužiteljstvo BiH oglasilo se o optužnici iz Srbije za Oluju

Vijesti 27. maj 202214:45 2 komentara
N1

Tužiteljstvo BiH za N1 je komentirao optužnicu koja je podignuta u Srbiji protiv četvorice hrvatskih pilota zbog, kako se navodi, granatiranja izbjegličke kolone dok se ona nalazila na teritoriju BiH.

“U Tužiteljstvu BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, postoji predmet KTNRZ oznake (protiv nepoznatog počinitelja), koji se odnosi na granatiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti. Poteškoću u procesuiranju ovog predmeta predstavlja nedostupnost institucijama BiH, kako dokaza i potencijalnih počinitelja, koji se nalaze u Repulici Hrvatskoj, tako i oštećenih, koji se nalaze u Repulblici Srbiji. S obzirom na situaciju možda bi najbolja solucija bila da se organizira trilateralni sastanak tužitelja iz regije, uz potporu Haaškog tužiteljstva, kako bi se razmotrile opcije za buduće postupanje u ovom predmetu. U svakom slučaju, Tužiteljstvo BiH je otvoreno za suradnju i komunikaciju pravosudnih institucija, kako bi se svi postojeći problemi u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina u zemljama regije, uspješno riješili”, stoji u odgovoru Tužiteljstva BiH za N1.

Vezane vijesti

Podsjećamo, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare