Tuzla je spomenik kralja Tvrtka dobila još 2012. godine, nikome nije bio sporan

Vijesti 29. aug 202320:15 1 komentar
N1

Na današnji dan prije 834 godine napisana je Povelja Kulina bana, najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument. Upravo na godišnjicu Povelje, u Sarajevu je osvanuo i spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću. Spomenik je izazvao oduševljenje građana, ali i različite reakcije političara. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je čak optužio Sarajevo za “nepravdu” i najavio izgradnju istog. No, spomenik kralju Tvrtku napravljen je u Tuzli još 2012. godine.

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, rad mladog akademskog skulptora iz Sarajeva Adisa Lukača, postavljen je u septembru 2012. godine u Gradskom parku Tuzla. Tada je postavljen i kameni obelisk, na kojem je ispisan tekst Povelje Kulina bana.

Tvrtko je za kralja krunisan 1377. godine, kada se, i kao potomak Nemanjića po baki, proglasio kraljem Bosni, Srbljem, Humu, Usori, Podrinju, Donjem kraju i Zapadnoj strani. Nakon pripajanja područja u Dalmaciji i Hrvatskoj, dodao je naslov kralja Hrvatske i Dalmacije, a time i znatno proširio teritoriju Kraljevine Bosne.

Spomenik i dalje krasi Gradski park u Tuzli, mjesto druženja i širenja prijateljstava. Pogledajte video našeg reportera Denisa Hisarija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare