Tuzlanski vatrogasci nakon 15 godina dobili novo vozilo: Proizvedeno u BiH – po njemačkim standardima

Vijesti 17. maj 202418:43 0 komentara
N1

Profesionalna vatrogasna jedinica u Tuzli, nakon 15 godina dobila je novo vatrogasno vozilo. Riječ je o domaćoj proizvodnji, a vozilo bi trebalo pomoći vatrogascima da što bolje i lakše štite ljude i njihovu imovinu kao i prirodna dobra gdje su česti požari.

Vatrogasci imaju različite intervencije svakodnevno, od spašavanja životinja pa do velikih požara i teških saobraćajnih nezgoda. Za intervenciju je potrebna dobra oprema, kažu oni koji su decenijama u tom poslu.

“Zaista, u zadnje vrijeme prate se novi trendovi u svim poljima. I kada su sredstva za gašenje u pitanju, gašenje električnih automobila…Trudimo se da pratimo sve trendove i šta se dešava oko nas”, istaknuo je komandir PVJ Tuzla, Zlatan Hadžiabdić.

Bržem i lakšem odgovoru na izazove bi trebali doprinijeti savremeno vozilo proizvedeno u našoj zemlji i to prvo sa certifikatom evropskog kvaliteta i po njemačkim strandardima.

“Karakteristike ovog vozila su jednodjelna nadogradnja. Postoje samo dvije firme u Evropi koje rade ovo. Rezervoar ima 4.000 litara vode, kombinovani rezerovar 4.000 litara pjene, pumpa 2.000 litara po minuti, svjetlosni stub rasvejte, navalna vitla, dizalica, aparati. Znači, sve što jedno vozilo treba za intervenciju, ovo vozilo ima”, rekao je Suad Bešlić iz firme SU-AD Živinice.

“Zadnje vozilo koje smo nabavili bilo je prije 15 godina. Sada slobodno mogu reći da ovo vozilo čini našu vatrogasnu flotu još boljom. Naše sugrađani će biti sigurniji. Na njemu imamo imamo dosta operacija koje se mogu odraditi. Imamo dosta vode za gašenje svih vrsta požara i popriličnu snagu ovaj kamion ima, a koja nam treba za naše brdovite predjele”, naglasio je starješina PVJ Tuzla, Jasmin Jahić.

Vozilo je koštalo 540.000 KM sa PDV-om. Pogon na četiri točka omogućava brze intevencije u brdskim predjelima.

Više u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!