Tužna godišnjica: Odata počast ubijenim učenicima i učiteljici Fatimi Gunić, šetnja i za djecu Gaze (FOTO)

Vijesti 09. nov 202312:08 0 komentara
N1/ F.Z

Adis Mujalo i Vedad Mujkanović danas bi imali 39 godina, a Feđa Salkić 37 godina, ali nemaju. Njihovu budućnost oduzeli su zločinci koji su 9. novembra 1993. godine granatirali školu s okolnih sarajevskih brda. Tog dana, poginula je i učiteljica Fatima Gunić. Adis i Vedad su bili treći osnovne, a Feđa prvačić.

N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z
N1/ F.Z

Danas se navršava 30. godišnjica od ovog bolnog događaja koji je promijenio živote više porodica, ali i djece i uposlenika škole koji su svjedočili ovom napadu. Učenici OŠ “Fatima Gunić” danas su odali počast ubijenim učenicima i učiteljici, ali i organizovano šetali na tri lokacije kako bi odali počast svoj nevinoj djeci koja danas ginu u Gazi.

“Bez obzira što je prošlo toliko godina bol ne jenjava. Ove godine smo uveli novinu, učenici predmetne nastave od 5. do 9. razreda na tri lokacije idu u šetnju u čast svojih drugara i učiteljice, ali isto tako u čast sve nevino stradale djece u Gazi jer sve fotografije koje vidimo su footgrafije naše djece, stradanja naše nevine djece u agresiji na BiH”, kazala je Azra Tucaković, direktorica OŠ “Fatima Gunić”.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 kazao je kako je ovdje počinjen zločin posebnih razmjera je granatirana škola dok su učenici bili na nastavi.

“To je jedan od mnogobrojnih zločina koji su se počinili tokom opsade grada. Djeca su ubijana i u drugim prilikama, tokom porodičnog ručka, na spavanju, za vrijeme odlaska i povratka u školu, tokom igre… Ovdje za vrijeme nastave. To potvrđuje da su djeca tokom opsade ubijana ciljano i da su zločinci imali namjeru da ubiju što više nevinih. U Sarajevu je ubijeno 11.540 nevinih građana, od kojih 1.601 dijete i sve to nije bilo dovoljno međunarodnoj zajednici, da se poštuju međunarodne konvencije posebno koje govore o zaštiti nevinih i djece. Jer kao što znamo u zadnjih mjesec brutalni zločini se događaju u Gazi i ne poštuju se te konvencije. Međunarodna zajednica je pala na tom ispitu jer ništa nisu poduzeli da zaštite nevinu i djecu”, naveo je Grabovica.

Učenici, uposlenici, članovi porodica i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo, položili su danas cvijeće, odali počast i prisjetili se učenika i učiteljice. Obilježavanju prisustvuju godinama i oni koji su taj dan preživjeli – bili su učenici. Ranjeno ih je 23.

Prije tri godine u okviru škole je otvorena i spomen soba “Skriveni od zaborava” u čast učenicima i učiteljici koji su poginuli tog kobnog 9. novembra u 10:55 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!